Ons GEDULD zal meer BEREIKEN dan onze KRACHT… 

Auteur: 

  • Edmund Burke
EDDIS
29/10/19

Geduldige Sterrenslag…

Wat? Toen regisseur George Lucas het idee kreeg voor een sciencefictionfilm stonden de filmstudio’s niet te dringen om met hem in zee te gaan. Alleen 20the Century Fox durfde het aan. De studio wilde Lucas er 500.000 dollar voor betalen. Maar: zonder de rechten op Star Wars-merchandise zoals speelgoed. Lucas wilde die rechten wel zelf. In ruil daarvoor ging hij akkoord met een veel lager salaris: 150.000 dollar. De studiobazen lachten in hun vuistje om hun goede deal.

Wat ging er mis? Nou ja, mis… Star Wars kwam in 1977 uit, en was een enorm succes. De winst van 20th Century Fox verdubbelde dat jaar. Maar: waren de rechten op de merchandise in hun handen geweest, dan had het bedrijf nog meer verdiend. De Star Wars-poppetjes bleken namelijk niet aan te slepen. De fabrikant van het speelgoed, Kenner Products, had niet genoeg voorraad om aan de vraag te voldoen. Het bedrijf verkocht lege dozen, waarmee klanten later hun speelgoed konden ophalen.

Kosten? In 1978 werden 40 miljoen Star Wars poppetjes verkocht, ter waarde van honderd miljoen dollar. En nog steeds brengt het Star Wars-speelgoed miljoenen op. Inmiddels wordt ‘Lucas’ vermogen geschat op 5,4 miljard dollar. Dat heeft hij, uiteraard, niet alleen te danken aan Star Wars-speelgoed. In 2012 verkocht hij zijn productiebedrijf Lucasfilm voor vier miljard dollar aan The Walt Disney Company. (Bron Quest – Historie)

Aantal keer bekeken

491