It is BETTER to DIE for an IDEA that will LIVE, than to LIVE for an IDEA that WILL DIE… 

Auteur: 

  • Steve Biko
EDDIS
12/07/22

Stephen Bantu (Steve) Biko (Koning Willemstad, 18 december 1946 – Pretoria, 12 september 1977) was een voorvechter van de burgerrechten in Zuid-Afrika.

Hij werd in 1968 medeoprichter van de South African Students' Organisation (SASO) en organiseerde onder andere toespraken voor de zwarte gemeenschappen, om onder hen een grotere zelfbewustheid te creëren. SASO werd een enorm succes en spoedig was Biko een van 's lands prominentste activisten tegen het apartheidsregime. In 1972 stond hij aan de wieg van een overkoepelende organisatie, de Black Peoples Convention (BPC). Toen hij werd gekozen als leider van de BPC, greep het apartheidsregime in. Biko werd in Durban als student uitgeschreven en verbannen naar zijn geboortestad Koning Willemstad. Men probeerde hem de mond te snoeren. Biko bleef echter voor de BPC werken en hielp mee met het opzetten van een fonds voor politieke gevangenen en hun familie. Het duurde niet lang alvorens hij meerdere keren werd opgepakt… Zo ook de laatste keer .. Enkele uren na aankomst in de Pretoria Central Prison overleed hij, 30 jaar oud en alleen liggend op de vloer van zijn cel. De lijkschouwing wees uit dat hij was gestorven aan ernstig hersenletsel en inwendige kneuzingen. Sinds maart 1976 was hij de negentiende gevangene, die onder verdachte omstandigheden was overleden. Bij zijn begrafenis waren ongeveer 15.000 mensen aanwezig onder wie diplomaten uit 12 westerse landen.
De dood van Biko wekte grote verontwaardiging en verontrusting, zowel in zwart Zuid-Afrika als in vele westerse landen.
Steve Biko werd een martelaar en symbool van het zwarte verzet tegen het apartheidsregime. Er volgden films, waaronder 'Cry Freedom' en liederen, zoals 'Biko' van zowel Peter GabrielSimple Minds op hun album 'Street Fighting Years' . In Amsterdam werd het Pretoriusplein officieel omgedoopt tot Steve Bikoplein.

Een bijzonder mooie uitvoering van het liedje Biko – zeker eens luisteren – Super gedaan ;o)

Playing For Change | Biko | Song Around The World

Een mooie stukje uit de film – Top !

Cry Freedom | "Why Do You Call Yourselves White?" - Bing video

Nog een stukje muziek in een andere versie

Biko - YouTube Music

Aantal keer bekeken

150