INNERLIJKE RUST betekent niet dat je PASSIEF wordt.
Het betekent dat je ACTIVITEIT voortkomt uit STILTE… 

Auteur: 

  • Erik van Zuydam
EDDIS
16/11/20

F..k die Deadline(s) @#&!?

Wat is me dat toch maar allemaal … een job al méér dan 35 jaar met heel véél passie, plezier en hard werken uitoefenen én toch elk jaar maar méér en méér veranderende wetgeving, méér een méér verplichte administratie, méér en méér verantwoordelijkheid, méér en méér…  en altijd maar méér en méér ‘deadlines’ … Wie wordt dat niet moe?! 

De aanleiding, de bewuste druppel die de emmer doet overlopen …  is mijn frustratie dat ik pas nu (zondag om 21 uur) echt tijd kon maken voor het doorgeven van mijn lees- en schrijfopdracht bij mij opleiding Filosofie, terwijl het morgen (maandag) de laatste dag is om te doen!

In mijn emailbrief aan mijn professor filosofie, met mijn keuze van welk boek ik zou lezen én hierover een samenvatting zou schrijven kwam het woordje ‘deadline’ (als verontschuldiging van mijn laattijdig antwoord) uiteraard ook in voor!  Vanuit een filosofische ingeving en nieuwsgierigheid ben ik dan eens gaan opzoeken in Wikipedia wat dat veel gebruikte woordje ‘deadline’ nu wel juist wil zeggen én wat /waar de oorsprong nu wel was ontstaan.  Zie hier wat men daarover schrijft:
 

Betekenis en oorsprong van ‘DEADLINE’ …
Een deadline is de tijdslimiet die aan een bepaalde werkzaamheid of aan een proces is gesteld, of de uiterste datum waarop die werkzaamheid of dat proces moet zijn afgerond.
Er wordt ook wel gesproken van fatale datum of fataal tijdstip, en daarmee wordt benadrukt dat er daarna in het geheel niets meer kan worden gedaan.

De oorsprong  van deze ‘lijn des doods’ komt uit het Engels …
Het woord deadline komt uit het Engels, en betekent letterlijk een 'lijn des doods'. De term werd voor het eerst gebruikt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog halfweg de 19e eeuw.  Gevangenissen en gevangenkampen waren toen slecht beveiligd, en ontsnappingspogingen kwamen veelvuldig voor. Op de binnenkoer van de beruchte gevangenis van  Andersonville werd over de ganse omtrek zes meter voor de omheining een krijtlijn ('deadline') op de grond aangebracht: de krijgsgevangenen die hier overheen ging, zelfs al was  het maar een paar centimeter, werden zonder pardon doodgeschoten.
 

[1] In 1917 duikt het woord opnieuw op, ditmaal ter aanduiding van de marge of zijlijnen (bedding) op de degel van de drukpersen waarbinnen de tekst moest worden gedrukt.

[2] De term werd later overdrachtelijk gebruikt: het werk mocht niet tot na de einddatum voortduren, gebeurde dit toch, dan waren er consequenties aan verbonden.

De deadlines waar ik het over heb zijn de vele fiscale, juridische, vennootschapsrechtelijke en sociale deadlines die, als ze niet gehaald worden, altijd een (enorme) BOETE opleggen aan diegene die zijn verplichting niet heeft (kunnen) nagekomen.  Voor wie er echt mee te maken heeft zal het wel begrijpen zeker!  

Ook bizar… want in deze tijden van Corona I + II zijn er aardig wat mensen die al dan niet verplicht rust hebben en dit al dan niet erg beu zijn, terwijl er vele, vele anderen niet meer weten hoe ze het allemaal gedaan moeten krijgen en hopen op wat (innerlijke) rust!   

F..k die Deadline(s) @#&!?

Aantal keer bekeken

31