Het GEBRUIK van GEZOND VERSTAND in ongewone HOGE mate is wat de wereld ‘WIJSHEID’ noemt ... 

Auteur: 

  • Samuel Taylor Coleridge
EDDIS
30/01/20

Eigen centen

 Ik herinner het me nog als gisteren. Toen ik zowat 25 jaar geleden bij mijn eerste werkgever, een ondernemer, een plan ging voorstellen, vroeg hij of ik dat plan ook zou uitvoeren mocht het om mijn eigen centen gaan. Een vervelende vraag, vond ik toen. Een essentiële vraag, zou ik later nog ontdekken. Ik was een jong broekie, klaar om de wereld te veroveren. En dus ook klaar om nog serieus wat blutsen op te lopen en bij te leren. Want, wist ik veel hoe de (ondernemers-)wereld eruit zag.

En waarom moest ik mij zorgen maken over de centen voor mijn plan. Ondernemen was toch risico nemen? In de conversatie die volgde, wist mijn eerste baas me toen op een intelligente manier duidelijk te maken dat ik me daar best wel zorgen over maakte. Want het waren namelijk zijn centen. En hij betaalde me. Ik ben dat gesprek nooit vergeten en de vraag ‘zou je dit ook met je eigen centen doen?’ heb ik sindsdien ettelijke keren aan anderen, maar ook nog vaak aan mezelf, gesteld.

Ik moest er ook aan denken toen een vroegere studiegenoot me vorige week belde. Hij was na een jarenlange carrière in een multinational aan de slag gegaan als manager bij een kmo. En er waren wat spanningen tussen hem en de eigenaar want hij kreeg zijn plannen niet verkocht. Ik stelde hem de fameuze vraag: ‘zou je die plannen morgen ook doen met je eigen centen?’ Daar heb ik nog niet bij stilgestaan, zei hij. “Uw ondernemer wel en daar zit wellicht het probleem”, antwoordde ik hem. Het werd stil aan de andere kant van de lijn. “Maar elk probleem is meteen ook een opportuniteit”, stelde ik hem gerust. Ook dat is een wetmatigheid van ondernemerschap. Je bent nooit te oud om met de essentie van ondernemerschap geconfronteerd te worden.

Met dankt aan Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder UNIZO

Aantal keer bekeken

407