EIGENwijsheid is mooi, GEZAMELIJKE INTELLIGENTIE is BETER

Auteur: 

  • René Gude
EDDIS
01/05/20

Vrijdag FILOSOFIE

STRONTEINGENWIJS

Filosoof René Gude beschouwde eigenwijsheid als een groot voordeel: veel eigenwijze mensen betekent immers veel mensen die kunnen bijdragen aan onze gezamenlijke intelligentie. Door samen na te denken en ervaringen uit te wisselen, kunnen we van individuele IMPRESSIES gedeelde EXPRESSIES maken. Zo worden we samen intelligenter. Win dus vooral advies in van anderen, zou Gudes advies zijn. Vraag om hulp! Mensen hebben de neiging om alles zelf uit te willen (uit)zoeken, terwijl we er verstandiger aan doen om juist gebruik (geen misbruik) te maken van elkaars ervaringen. Op die manier hoeft het wiel niet keer op keer uitgevonden te worden en kunnen we elkaar een beetje verder helpen..

Misschien nog twee belangrijke psychologische bedenkingen bij het “hulp vragen” namelijk:
1. Oprecht hulp vragen aan iemand, zo zei Prof. Paul de Blot ooit, geeft aan deze persoon onbewust ook een belangrijke “ERKENING”, niet alleen omwille van zijn kennis, ervaring of wat ook… , maar ook en vooral over wie hij is en waar hij voor staat als mens, als individu.

2. De balans van ‘geven en krijgen’ is hier van absoluut belang. Samen bereiken we méér… Wanneer het ‘geven en krijgen’ (de wederkerigheid) in onbalans is, komen er altijd conflicten, met alle gevolgen van dien voor de (opgebouwde) relatie.

Iets om over na te denken op extra vrije dag van de arbeid ? 

Aantal keer bekeken

102