Een groep GANZEN volgt de LEIDER niet omdat hij KWAAKT maar omdat hij VLIEGT

Auteur: 

  • Chinees gezegde
EDDIS
07/02/20

Vrijdag PSYCHOLOGIE

Doe ik het wel goed?
Verborgen narcisme

Ik was op bezoek bij een vriendin. Haar nieuwe vriend P was er ook. Het was mooi weer, we zaten op het balkon. Wij kletsen, hij las een boek en kletste af en toe mee. Heel ontspannen en gemoedelijk. Maar eenmaal thuis dacht ik: ‘Shit, ik heb het weer gedaan: veel te weinig gevraagd aan “de partner”! Over zijn werk, zijn hobby’s, zijn leven. Stom!’ Daar had ik laatst een opmerking over gekregen van een vriend. Zijn nieuwe vriendin dacht dat ik hem wilde inpikken, omdat ik zo gezellig met hem zat te kletsen en haar geen vragen stelde.
‘Wat onaardig nou weer van me,’ dacht ik. ‘Nu denkt P dat ik hem oninteressant vind.’ Toen ik de vriendin later belde, bleek zij op het balkon andere zorgen te hebben gehad. Ze vroeg zich af of we P stoorden bij het lezen en beter konden verkassen. Toen ik aangaf dat ik meer interesse in hem had moeten tonen, was dat haar helemaal niet opgevallen. ‘P, vond jij dat Roos jou meer had moeten vragen toen ze hier was? Vroeg ze over haar schouder. Nee, zei hij, hij vond het leuk, maar was bezorgd dat hij ons tot last was. Wij wilden misschien over vrouwendingen praten en dan zat hij in de weg.

We maakten ons dus alle drie zorgen  dat we de andere tot last waren. Ik denk dat het heel vaak zo gaat. We tobben wat af over of we wel leuk, lief, slim, gevat of attent genoeg zijn voor anderen, maar die anderen merken niks van alle gebreken die we onszelf toedichten, want die zijn over hun eigen gebreken aan het tobben. Hoewel onderzoekers geregeld constateren dat mensen een te rooskleurig beeld van zichzelf hebben, lijkt dat toch vooral de buitenkant te zijn. Alledaagse ervaring leert dat mensen zich juist (te) vaak afvragen of ze het wel goed doen. Zit er iemand te gapen als ze wat vertellen, dan denken ze direct dat hun verhaal niet boeiend genoeg is. Loopt de samenwerking moeizaam of haakt een klant af, dan voelen ze zicht verantwoordelijk. Worden ze door anderen bekeken, dan denken ze: ‘Wat is er mis met mij?’ En worden ze niet bekeken, dan denken ze dat ook.

Deze gedachten wijzen op onzekerheid, maar ironisch genoeg ook op een vorm van narcisme – verborgen narcisme genoemd. ‘Doe ik het wel goed? Nemen ze me wel serieus? Ben ik te aardig, of juist niet aardig genoeg? Kwam het door mij dat het niet lekker liep? Als je zo denkt, ben je eigenlijk de hele tijd met jezelf bezig. Je vergeet dat de rest van de wereld helemaal niet met jouw bezig is. Dat een echtgenoot stil kan zijn omdat hij gewoon moe is. Dat een vriendin niet naar je luistert omdat ze door haar eigen sores in beslag wordt genomen. Dat je baas je geen waardering geeft omdat ie domweg een botte hork is.

Voor iedereen die vaak tobt over zichzelf heb ik slecht nieuws: Het gaat niet om jou! De meeste dingen die mensen doen, hebben domweg niks met jouw te maken.
Het goede nieuwsHet gaat niet om jou! Je kunt je ontspannen. Je hoeft niet over jezelf te piekeren, je kunt gewoon je aandacht op iets buiten jezelf richten. Lekker doen wat je leuk vindt en waar je in gelooft. Dat is trouwens de beste remedie tegen tobberigheid. 
 

Bron: https://www.roosvonk.nl    - hoogleraar sociale psychologie

Aantal keer bekeken

451