De WAARHEID is geen KWESTIE van VRAAG en AANBOD … 

Auteur: 

  • Loesje
EDDIS
21/01/20

Hoe OBJECTIEF is ons geheugen?

We zijn vaak verwonderd over de fouten die ons geheugen maakt. Toch hebben we de stellige indruk dat het over het algemeen behoorlijk accuraat is. Klopt dat wel?

Het is en blijft een vreemde maar onontkoombare vaststelling. Het leven dat we echt beleven, bestaat telkens maar in dat ene, vluchtige moment dat we het ‘nu’ noemen. En elk nu-moment behoort vrijwel onmiddellijk tot het verleden. We hebben een toekomst voor ons, maar daar hebben we nog geen directe ervaring mee. Verder bestaat alles uit herinneringen. Dat betekent dat onze persoonlijkheid, onze biografie, onze subjectieve identiteit, is opgebouwd uit wat zich in ons geheugen bevindt. Zonder de mogelijkheid om herinneringen op te slaan, zouden we geen subjecten zijn. Het woordje ik, en alle andere persoonlijke voornaamwoorden, zouden betekenisloos worden.

Alhoewel ik geabonneerd ben bij EOS  Psyche & Brein kreeg ik via een mailberichtje “Onze spontane intuïties over de werkelijkheid  en onze herinneringen over ons verleden kloppen vaak niet”  van ‘Open oog’ de aandacht op de artikel.

Zeker eens lezen:  https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/hoe-objectief-ons-geheugen

Aantal keer bekeken

422