COMPLEXITEIT is mislukte EENVOUD

Auteur: 

  • Edward de Bono
EDDIS
04/11/19

’N Beetje…

Ik hou er niet van om al te diep te spitten in de wonderbaarlijkheden van het leven van alledag, maar een van de dingen die het leven mij openbaarde – zo noem ik het maar omdat ik er niet naar heb gezocht – een van de dingen die het leven mij openbaarde is wat ik altijd noem de gigantische waarde van het kleine beetje. Ik heb duidelijk ervaren dat ’n beetje veel meer is dan het lijkt, maar omdat het maar ’n beetje is sta je er niet al te lang bij stil. Maar als je vandaag iets ’n beetje irriteert waar je niet stil bij staat en dat geschiedt morgen weer en nog es en nog es dan worden al die ogenschijnlijk zo kleine beetjes een heleboel beetjes en dan zit je opeens met ’n grote klont beetjes in je maag.

Als je iemand een beetje aardig vindt en morgen heb je datzelfde gevoel en overmorgen weer en nog es en nog es en nog es dan groeien al die kleine beetjes uit tot een onwegdenkelijke boom van aardig-vinden-beetjes. Natuurlijk zijn er tientallen andere voorbeelden te noemen van beetjes die zich vermenigvuldigen zodanig dat je ten slotte nauwelijks nog kunt geloven dat het met een beetje begonnen is.

Ik zou dus zeggen: vermijd als het mogelijk is de negatieve beetjes maar verzamel en koester de POSITIEVE beetjes zorgvuldig. Ik heb ooit eens geschreven: ‘Sterven doe je niet ineens, maar af en toe ’n beetje. En zo is het, maar het is ook zo dat één oogopslag, één woord, of één glimlach de inleiding kunnen zijn van een onverwoestbare liefde…   (Bron: Toon Hermans)

Aantal keer bekeken

615