BEGRIP is het VOELEN wat een ANDER denkt, niet het DENKEN wat een ander VOELT!... 

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
20/09/19

Vrijdag PSYCHOLOGIE

‘Je laat alles altijd overal slingeren’ Met deze zin krijg je niets voor elkaar

De bron van veel ruzie in gezinnen en van veel relatieproblemen, zelf scheidingen, is het huishouden. Een véél gebruikt verwijt (aan een kind of partner): ‘je laat alles altijd overal slingeren’. Veel mensen denken dat het een objectieve observatie is. Maar geen enkel woord is objectief, behalve misschien het woordje jij, stelt Thomas d’Ansembourg in de bestseller ‘Stop met aardig zijn, een goed handboek voor geweldloze communicatie’.

Hij somt op: het woord ‘laat’ oordeelt over het GEDRAG en is er geen neutrale waarneming van; het woord ‘altijd’ toont net als ‘laat’ de VERMOEIDHEID  en de moedeloosheid van degene die het VERWIJT uitspreekt. Ook het woord ‘alles’ is ONJUIST gebruikt; de ander laat natuurlijk niet alles slingeren. En tenslotte is het woord ‘slingeren’ (veel) te sterk.
Ieder woord in deze zin roept bij de ander weerstand, verzet en afwijzing af. Door de dialoog zo te beginnen, kun je ervan verzekerd zijn dat men niet zal meewerken, omdat men de indruk heeft veroordeeld en bekritiseerd te worden. Je kind, je partner zal al zijn energie stoppen in het RECHTVAARDIGEN en proberen je te weerstaan in plaats van naar je BEHOEFTE te luisteren. (bron: Psychologie)

Vraagje? En welke behoeften zouden er achter zitten in dit verwijt? Weet je het?
Laat het ons dan even weten, ok?

Het is een mager troost, maar elke dag opnieuw en opnieuw maken we, U en ik,  van onze behoeften onbewust en ongewild, een verwijt. Elk dag opnieuw zijn we niet (goed) instaat om onze echte behoeften van bv. erkenning, rust, zorg, betrokkenheid, autonomie… verbinding…  op een mensvriendelijke manier te verwoorden. Meer lezen hierover zie:  

http://www.eddyclaesen.be/geweldloze-communicatie-kan-je-leren

Aantal keer bekeken

575