Als je "WAAROM GEBEURT dit met MIJ?" vervangt
door "WAT LEERT het MIJ?" Dan verandert ALLES!... 

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
03/06/22

Vrijdag PSYCHOLOGIE

Goed luisteren is (bijzonder) moeilijk

Tijdens gesprekken raken we snel afgeleid en we voelen ons veel beter als we zélf aan het woord zijn, blijkt uit onderzoek. Gemiste kansen, want wie goed luistert steekt nog eens iets op, en maakt er ook meer vrienden mee.

We doen het al in de baarmoeder, lang voordat we leren praten, lezen of schrijven. Het is onmisbaar in ons liefdesleven en onze vriendschappen. Willen we carrière maken, dan is het volgens deskundigen de belangrijkste vaardigheid om in de vingers te hebben.

En we zijn er een heel groot deel van de dag mee bezig. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat we zo’n 40 tot 60 procent van onze tijd vullen met het luisteren naar de woorden van anderen, of we nu student, advocaat of verpleegkundige zijn.

Het slechte nieuws is dat onze luistervaardigheden schromelijk tekortschieten. Ja, die van ons allemaal. Want hoewel bijna iedereen zichzelf inschat als een bovengemiddelde luisteraar, laat klassiek onderzoek zien dat we gemiddeld maar een kwart van alle informatie die tegen ons wordt uitgesproken, daadwerkelijk opnemen.

En dat is niet alleen tijdens een slaapverwekkende presentatie of een langdradig telefoongesprek met tante Thea. Zelfs bij een begenadigd spreker brengen we het er niet veel beter vanaf, zegt de Amerikaanse emeritus hoogleraar en luisterexpert Michael Purdy.

En dat is een gemiste kans. In zijn artikel Listening, the ‘lost’ communication skill onderstreept Purdy het belang van luisteren. Luisteren is volgens hem allereerst essentieel om relaties te versterken.

‘We bouwen aan onze relaties met andere mensen door te luisteren naar wie ze zijn en wat ze bedoelen.’ Of zoals de beroemde therapeut Carl Rogers, die luisteren tot een ware kunst verhief, het verwoordde: ‘Door te luisteren naar iemand, zeg je: “Ik ben in je geïnteresseerd als persoon, en ik denk dat wat je voelt belangrijk is. Ik respecteer je mening, en zelfs als ik het er niet mee eens ben, weet ik wat je belangrijk vindt.”’

Daarnaast is luisteren gezond, zegt Purdy. Als we spreken gaat onze bloeddruk omhoog, terwijl hij omlaag gaat als we luisteren. ‘Als we praten raakt ons hele systeem in een staat van opwinding. Als we luisteren, zijn we meer ontspannen. Een balans tussen luisteren en praten is daardoor gezond.’

Tot slot is luisteren onze primaire bron van groei en intellectuele ontwikkeling, stelt Purdy. ‘We delen kennis als we praten, terwijl we leren als we luisteren.’

En inderdaad, op school, tijdens studie, op het werk en in onze relaties komen we meer te weten door naar anderen te luisteren en te kijken dan door zelf aan het woord te zijn. Iets wat we nog weleens lijken te vergeten.

Meer lezen ? Wil je de 4 redenen weten waarom aandachtig luisteren moeilijk is?

De 4 stappen naar beter luisteren ontdekken?  .. klik dan hier ‘Dat heb ik nou ook…’ (psychologiemagazine.nl)

Aantal keer bekeken

1633