Als het ECHT ingewikkeld wordt,  VOLSTAAT de RATIO niet … 

Auteur: 

  • Augustinus
EDDIS
14/08/20

Vrijdag FILOSOFIE

Soms denk ik dat een gemakkelijk leven het moeilijkste is wat er bestaat. - José (18 jaar)

In onze complexe wereld lijkt een gemakkelijk leven zonder ingewikkelde regels en sociale verplichtingen een onbereikbare bestemming. Waar organisaties en merken ons enkele jaren geleden nog zekerheid, ‘er bij horen’ en status beloofden in hun reclamecampagnes, beloven ze ons nu simpelheid, eenvoud en helderheid.

Zullen we die eenvoud ooit écht bereiken in ons dagelijkse leven? Niet als we vast blijven houden aan het klassieke stappenplan van psycholoog Abraham Maslow, waarop ons westerse consumentengedrag en onze werkmoraal is gebaseerd. Maslow ontwikkelde ongeveer vijftig jaar geleden een hiërarchische indeling van de menselijke basisbehoeften. Het begint volgens hem bij onze behoefte aan eten, drinken en seks. Als die vervuld zijn, kunnen we door naar de volgende ronden. Om uiteindelijk uit te komen bij de behoefte aan zelfontplooiing als de kroon op ons levenswerk.

Het kan ook anders. We keren Maslow ondersteboven (*). Er ontstaat daardoor een nieuw economisch model waarin we ruimte maken, in plaats van de ene behoefte op de andere stapelen.

De vraag is dan niet: wat moet je bereiken om een gemakkelijk leven te leiden? Maar: wat wil je ervoor opgeven in het hier en nu?

 

(*) Maslow schijnt voor zijn dood kenbaar te hebben gemaakt dat hij zijn theorie betreurde. Hij was van mening dat de behoeftepiramide op zijn kop had moeten staan. Creatieve mensen zoals kunstenaars maar ook wetenschappers geloven in de omgekeerde piramide. Zij hechten meer waarde aan zelfontplooiing (zelfrealisatie) en waardering (erkenning)  voor hun werk, hierdoor komt er meer betekenis aan hun leven.

Aantal keer bekeken

1570