MOED is elke dag JEZELF ZIJN en BLIJVEN in een WERELD die VINDT dat je IEMAND ANDERS moet zijn…

Auteur: 

  • onbekend -
EDDIS
26/03/24

Frustratie als motivator?

Menig succesvolle ondernemer heeft al eens een bedrijf opgestart puur uit FRUSTRATIE
Zo zou de luchtvaartmaatschappij Virgin opgericht door Richard Branson ontstaan zijn uit frustratie.

Het idee (de motivatie) om een luchtvaartmaatschappij te starten kwam voort uit een vertraagde vlucht die Richard Branson zelf had ervaren. Hij was (zo wordt gezegd) op weg naar zijn vriendin die verbleef in de Britse Maagdeneilanden toen zijn oorspronkelijke vlucht met een andere luchtvaartmaatschappij werd geannuleerd. Branson besloot toen (uit frustratie) om een eigen luchtvaartmaatschappij op te richten om zo betere service en kwaliteit te bieden aan reizigers. Zo ontstond Virgin Atlantic, met als doel om een alternatief te bieden voor de bestaande luchtvaartmaatschappijen en een frisse wind te brengen in de luchtvaartindustrie.

FRUSTRATIE ‘positief’ gezien = een KATALYSATOR  ->  geeft MOTIVATIE  ->  ACTIE = ONDERNEMEN.

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Het heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van menselijk gedrag. Motivatie ontstaat uit een samenspel tussen biologische (aangeboren) en cultuurafhankelijke (aangeleerde) eigenschappen van een individu en de omgeving. Bijvoorbeeld, honger kan ervoor zorgen dat iemand eet (een aangeboren behoefte), terwijl door ouders aangeleerde ambitie een student motiveert om zich voor te bereiden op een tentamen.

Motivatie is een belangrijk begrip in verschillende disciplines, zoals psychologie, pedagogiek, onderwijskunde en criminologie. Er zijn verschillende theorieën en perspectieven over motivatie, en deze kunnen sterk variëren. Een veelgebruikt onderscheid is dat tussen ‘intrinsieke’ en ‘extrinsieke’ motivatie:

  • Intrinsieke motivatie:
    Hierbij komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Men handelt niet om een externe beloning te bemachtigen of een straf te ontlopen, maar vanwege de intrinsieke waarde van de activiteit op het moment zelf of voor het behalen van een doel in de toekomst. Bij intrinsieke motivatie draait het om het spel zelf.
     
  • Extrinsieke motivatie:
    Deze ontstaat vanuit een externe bron, bijvoorbeeld het vooruitzicht op een beloning of een straf bij een bepaalde handeling. Hierbij gaat het om de knikkers, niet het spel zelf.

Intrinsieke motivatie kan leiden tot creativiteit, hogere inzet, gevoelens van zelfcompetentie en plezier in taken. Extrinsieke motivatie kan intrinsieke motivatie verdringen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen beide vormen van motivatie om duurzame resultaten te bereiken

Daarnaast stellen  toonaangevende PSYCHOLOGISCHE motivatietheorieën zoals ‘de zelfbeschikkingstheorie’ dat we allemaal: 1) de behoefte hebben om onze eigen keuzes te maken (autonomie); 2) graag “ergens goed in willen zijn” (competentie) ; en 3) ons verbonden willen voelen met anderen (verbinding)

Hier nog een klein voorbeeldje om op weg te helpen… Klanten die niet betalen!  “Het tijdrovende en frustrerende proces om achter de openstaande facturen te gaan heeft sommige ondernemers geïnspireerd om incassobureaus op te richten of technologie te ontwikkelen om betalingsprocessen efficiënter te maken.”

Ken jij voorbeelden van ideeën, van bedrijven die ontstaan zijn door FRUSTRATIE?

Aantal keer bekeken

189