FEITEN zijn FEITEN. Wat je ermee DOET maakt het OFWEL een PROBLEEM dan wel een MOGELIJKHEID

Auteur: 

  • Omdenken
EDDIS
21/10/24

De enorme schaarste op de arbeidsmarkt

Een dringende oproep voor steun: het is nu echt niet meer te negeren. Je hoort, ziet en voelt het elke dag in zowat alle sectoren van ons bedrijfsleven: het enorme tekort aan arbeidskrachten. Ik hoop dat ik niet de enige ben die dit aankaart. Of het nu gaat om de gezondheidszorg, horeca, bouw, onderwijs, of - en dit is echt dramatisch - de vele KMO’s, veel vacatures blijven onvervuld.

In het verleden probeerden diverse ministers dit probleem op te lossen door 1) het (re)activeren van zieken, 2) het aantrekken van migratiearbeid, en 3) het behouden van bestaande werknemers. Tot nu toe heeft dit echter weinig effect gehad. Het aantal knelpuntberoepen, dat nu op 241 staat, blijft maar stijgen. Ongeveer 40 procent (en meer) van alle beroepen hebben vandaag een knelpuntkarakter en dat zal de komende jaren niet zomaar verdwijnen.

Een bijkomend feit is dat de huidige generatie heel anders kijkt naar de werk-privébalans. Aan de andere kant zien we in veel sectoren (waar het mag) oudere gepensioneerden flexi-jobben. Het (re)activeren van de vele gepensioneerden die nog graag hun steentje willen en kunnen bijdragen, zou moeten worden gestimuleerd. Het liberaliseren van het flexi-jobsysteem voor alle gepensioneerden in alle sectoren zou een belangrijk deel van deze tekorten kunnen invullen en tenminste tijdelijk een goede oplossing kunnen zijn.

Een gepensioneerde flexi-jobber die zonder uitzondering van de sector onbeperkt zou en fiscaal vrijgesteld mogen bijwerken, is absoluut een win-win voor iedereen. Hoezo? De voordelen zijn enorm:

  1. Een gepensioneerde die nog actief werkt, is veel minder ziek en kost dus ook veel minder aan de maatschappij.
  2. Het sociaal contact met de samenleving en het zich nog mogen inzetten, draagt bij aan het algemeen welzijn van de actieve gepensioneerde en zijn omgeving.
  3. In veel sectoren zoals onderwijs, universiteiten, de zorgsector, bouw, horeca, en in zowat alle KMO’s waar er knelpuntberoepen zijn, zou dit een goede oplossing kunnen zijn gezien het enorme tekort.
  4. Het voorkomt ziekteverzuim bij de huidige werknemers.
  5. Het creëert stabiliteit voor de KMO’s en werkgevers en kan burn-out bij huidige werknemers, die momenteel op hun tandvlees zitten, vermijden.
  6. Kennis, expertise en de enorme ervaring gaan niet verloren.
  7. Actieve gepensioneerden kunnen opleiding geven en coach zijn voor jongeren (al dan niet migranten) die moeten instromen.
  8. Een gepensioneerde die nog werkt, consumeert en draagt dus sowieso bij aan de economie en de schatkist.

Ik kan me indenken dat ik met dit pleidooi een stortvloed van kritiek ga krijgen, maar laten we eerlijk zijn: zijn de voordelen niet vele malen groter dan de mogelijke nadelen (die ik niet zie)? Ik ben echt benieuwd wat bijvoorbeeld Prof. Stijn Baert, arbeidseconoom, hierover zou zeggen. Doen of niet? Ben je voorstander? Laat het dan massaal weten bv. op LinkedIn  Plaatsen | Feed | LinkedIn  Alvast erg bedankt!

Aantal keer bekeken

10