KENNIS is van GEEN WAARDE, tenzij je HEM in de PRAKTIJK brengt…

Auteur: 

  • Heber J. Grant
EDDIS
16/08/24

Vrijdag FILOSOFIE

Kunnen machines denken?

Alan Turing (1912- 1954) studeerde af in de wiskunde in Cambridge en speelde een hoofdrol in de ontwikkeling van elektronische digitale computers en de filosofie van kunstmatige intelligentie.
Al in zijn studietijd had Turing een idee voor een automatische probleemoplossende machine, en in 1950 verscheen zijn artikel ‘Computing Machinery and Intelligence’ waarin hij een proef beschreef waarmee kon worden vastgesteld of machines kunnen denken. Dit was het ‘imitiatiespel’. Hiervoor zijn 3 mensen nodig: een vrouw, een man en een ondervrager die man of vrouw kan zijn. De ondervrager zit in een aparte ruimte en kan niet zien wie de vragen beantwoordt,  bovendien zijn de antwoorden op papier getypt. De ondervrager moet dan uit de antwoorden opmaken of die van een man of vrouw afkomstig zijn. Op een bepaald moment wordt één van de twee ondervraagden (man of vrouw) vervangen door een machine. Het doel van dit is om na te gaan over de ondervrager het verschil kan merken tussen mens en machine. Turing stelde dat als de ondervrager (beoordelaar) niet consistent kan onderscheiden welke van de twee de machine is, de machine geslaagd is voor de ‘Turing-test’ en dus intelligent gedrag vertoont. Dit idee was revolutionair omdat het de focus verlegde van de vraag of machines kunnen denken naar de vraag of machines zich kunnen gedragen op een manier die niet te onderscheiden is van menselijk gedrag.

Tijdens de tweede Wereldoorlog heeft Turing belangrijk werk geleverd door gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen op het landgoed Bletchley Park, waar het belang van krachtige, informatieverwerkende  machines evident was.
In 1948 vertrok hij naar de Universiteit van Manchester om daar zijn onderzoek op het gebied van computers voort te zetten, en als de wereld anders in elkaar had gezeten, had hij ongetwijfeld bijgedragen aan een verdere ontwikkeling van ‘kunstmatige intelligentie’. Maar dit gebeurde dus niet. Hij werd beschuldigd van, destijds strafbare, homoseksuele handelingen,, en was gedwongen chemische castratie te ondergaan. Kort daarna pleegde hij zelfmoord. Tot zover … de MENSELIJKE INTELLIGENTIE..

En tegenwoordig? De Turingtest wordt tegenwoordig op verschillende manieren toegepast om de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI) te evalueren, zoals o.a. bij Chatbots en Virtuele Assistenten. Veel moderne chatbots en virtuele assistenten, zoals Siri, Alexa en Google Assistant, worden getest op hun vermogen om natuurlijke gesprekken te voeren die niet te onderscheiden zijn van die met een mens.  

Ook zijn er verschillende competities en onderzoeksprojecten die de Turingtest gebruiken om de grenzen van AI te verkennen. Een bekend voorbeeld is de jaarlijkse Loebner Prize, waarin AI-programma’s strijden om de meest overtuigende menselijke interactie te bieden

Zeker kijken, want over het leven van Alan Turing is er zéér een mooie film gemaakt.  The Imitation Game, genomineerd voor 8 Oscars waaronder Beste Film, is een indrukwekkend drama met Benedict Cumberbatch en Keira Knightly in de hoofdrol, en vertelt het levensverhaal van de Britse wiskundige Alan Turing, die meewerkte aan het kraken van de Duitse Enigma code tijdens de Tweede Wereldoorlog

Nieuwsgierig naar de film? Klik hier   

Alan Turing - Wikipedia  

Alan Turing's baanbrekende Turing Test (youtube.com)

Bron: De kracht van denken – wijsheden van 100 filosofen + Copilot (AI)

Aantal keer bekeken

189