Wat doe je als het systeem piept en kraakt?
Je probeert het te verstaan. Tricky Tijden was de poging van antropologe Jitske Kramer om precies dat te doen.
Een tijdje geleden werd haar boek één jaar oud: een jaar sinds ze schreef over de grote verandering die we allemaal voelen. Over wat er gebeurt als oude zekerheden wankelen. Over leiderschap in de tussentijd – en het risico wanneer tricksters het overnemen. Jitske wilde grip krijgen op het ongemak van het niet-weten. Verhalen richting geven. Dát werd haar zoektocht.
Wat er sindsdien is gebeurd, had niemand kunnen voorspellen. Wat we vandaag zien – in de wereld, in de politiek, op straat – komt angstvallig dicht bij de waarschuwingen uit haar boek.
Prof. Dr. Kim Putters schreef: “Tricky Tijden laat overtuigend zien dat we met onze traditionele manieren van werken, leren, zorgen en samenleven te weinig antwoord bieden op fundamentele maatschappelijke veranderingen. Jitske Kramer biedt met haar boek een hoopvol perspectief om dat tij te keren.”
Ondertussen zit het boek aan z’n vierde druk, zijn er al meer dan 18.000 exemplaren verkocht, en binnen enkele dagen weten we of het Managementboek van het Jaar wordt. Maar eerlijk? Dat het zo leeft. Dat het gesprek zó aanwakkert. Dát is misschien wel de grootste prijs die een boek en haar schrijfster kan behalen.
Ik blijf het promoten, omdat we niet aan de zijlijn mogen blijven staan. Omdat we ons als mens en als samenleving moeten verzetten tegen wat momenteel gaande is. Doe jij mee?