De grootste VIJAND van KENNIS is NIET ONWETENDHEID, maar DE ILLUSIE van KENNIS...

Auteur: 

  • Stephen Hawking
EDDIS
13/03/24

The Theory of Everything

Zaterdagvond was ik met een goede vriend iets gaan eten en tijdens ons gesprek ging het plots over ‘bijzondere films’ die je absoluut gezien moet hebben… Eén van mijn favorieten is de bijzonder mooie film met de titel ‘The Theory of Everything’  waarin James Marsh een portret schetst van Stephen Hawking en zijn vrouw Jane Hawking. De film baseert zich op de memoires Traveling to Infinity: My Life with Stephen van Jane.

Het verhaal speelt zich af in de jaren '60 en volgt het leven van Stephen Hawking, een natuurkundestudent aan de Universiteit van Cambridge. Hij wordt verliefd op Jane Wilde, een studente literatuur, ondanks hun verschillende geloofsovertuigingen (hij is atheïst en zij is christen). Wanneer Stephen te horen krijgt dat hij aan ALS lijdt en nog maar twee jaar te leven heeft, besluiten ze toch te trouwen. . En wat is nu twee jaar als je promotieonderzoek zich richt op de grenzeloosheid van tijd?

Samen gaan ze de strijd aan met deze ongeneeslijke ziekte en krijgen ze drie kinderen. Ondanks zijn fysieke beperkingen behaalt Stephen zijn doctoraat en zet hij zijn baanbrekend werk voort met behulp van een spraakcomputer. De film toont ook de complexe relatie tussen Jane en Stephen, evenals de invloed van anderen in hun leven, zoals Jonathan, een dirigent en huisvriend van het gezin

The Theory of Everything is een ontroerend verhaal over liefde, doorzettingsvermogen en wetenschappelijke prestaties. Het verwijst naar de zoektocht naar een “theorie van alles”, een hypothetisch kader dat alle aspecten van het universum in één enkele vergelijking zou verklaren.

Toevallig of niet? …had ik deze een spreuk van Stephen Hawking The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge… klaar staan.
Het is dus evident om deze mooie film hierbij te vermelden.  
Wie hem nog niet gezien heeft, zeker eens kijken. Echt een topper!

The Theory of Everything trailer - nu in de bioscoop (youtube.com)

The Theory of Everything (2014) - Wikipedia

Aantal keer bekeken

502