Moederliefde onvoorwaardelijk?
Gisteren was Moederdag. En dan worden de mama’s (normaal gezien) overladen met ontbijtjes op bed, kunstwerken van macaroni en bloemetjes. Eigenlijk niet nodig, want moeders houden onvoorwaardelijk van hun kinderen… Ja toch?!
Toch kleven er wat voorwaarden aan ouderlijke steun voor volwassen kinderen, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) samen met Quest.
Ben je op bezoek geweest met Moederdag of niet? Dan een wijze raad: Altijd doen en als je het nog niet gedaan hebt, misschien dan toch vandaag nog even gaan. Want ouderlijke steun is niet helemaal zo onvoorwaardelijk, blijkt uit nieuw onderzoek dat Quest samen met het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) deed. We houden namelijk ontzettend van onze volwassen kinderen, maar dan moeten ze wel langskomen.
Help je een volwassen kind?
Quest legden 834 mensen verschillende scenario’s voor: een volwassen kind dat zijn baan kwijt is, een scheiding achter de rug heeft of een onbetaalde droomstage kan gaan volgen. De vraag: in hoeverre moeten ouders hun kind helpen?
Wat blijkt? De ondervraagden vinden dat ouders kinderen moeten blijven steunen, ook als ze volwassen zijn. Maar er is een belangrijke voorwaarde: een goede ouder-kindrelatie. Wie minder dan eens per maand contact heeft met zijn ouders, kan minder snel op hulp rekenen. ‘Blijkbaar is de steun van ouders voor hun volwassen kinderen toch niet helemaal onvoorwaardelijk’, legt hoofdonderzoeker Lonneke van den Berg van het NIDI uit.
Misschien hier toch even een extra belangrijk inbreng van mij !
In het kleine maar rake boekje Alle liefde is economie wordt (alle) liefde beschreven als een systeem van geven en ontvangen, waarin balans en wederkerigheid essentieel zijn.
De gedachte dat (eender welke) liefde een systeem van geven en ontvangen is, vindt haar oorsprong in de systemische therapie, met name in het werk van Bert Hellinger. Hij stelde dat elke duurzame relatie steunt op een zekere balans: wie geeft, wil ook ontvangen, en omgekeerd. Ook in de antropologie – denk aan Marcel Mauss’ studie over het geven – wordt wederkerigheid gezien als een fundament van menselijke verbondenheid.
Twintigers welkom, dertigers... meh
Daarnaast hebben ouders hebben een duidelijke voorkeur: ze laten hun oogappel liever weer thuis wonen dan dat ze financiële steun geven. Ouderlijke liefde is dus vaker een bord spaghetti en een dak boven je hoofd dan een automatische overboeking.
‘Er zit ook een leeftijdsgrens aan de gastvrijheid’, vertelt Van den Berg. ‘Van ouders wordt eerder verwacht dat ze hun twintiger weer in huis nemen dan een dertiger.’ Bij een 20-jarige vindt 60 procent van de ondervraagden dat de deur van het ouderlijk huis open moet staan. Maar voor een dertigplusser is dat maar rond de 40 procent.
Overigens bleek uit eerdere studies al dat het deels cultureel bepaald is hoe we denken over boemerangkinderen (volwassen kroost dat na uitvliegen weer bij hun ouders intrekt). In Zuid-Europa is dat bijvoorbeeld veel normaler dan in het koude noorden.
Huidig taalgebruik
Curling, boemerangs en helikopters
Hoe verhouden helikopterouders zich tegenover boemerangkinderen? En wat heeft curling ermee te maken? Met veranderde ouder-kindrelaties is er een schat aan nieuwe woorden ontstaan:
- Boemerangkinderen: volwassen kinderen die al eens uit huis gegaan zijn, maar daarna weer bij papa en mama komen wonen.
- Scharrelkind: het klinkt als pluimvee, maar er wordt een kind mee bedoeld dat zelfstandig zonder ouders buiten mag spelen. Blijkbaar is dat zo weinig vanzelfsprekend dat er een apart woord voor is.
- Curlingouders: ouders die alle obstakels voor het kind uit de weg ruimen, zoals de bezems bij de ijssport curling de weg voor de schijf gladstrijken.
- Achterbankgeneratie: kinderen die door hun ouders met de auto van school, via de muziekles naar de sportclub gebracht worden. En soms daardoor niet eens meer kunnen fietsen.
- Helikopterouders: ouders die de ontwikkeling van hun kind proberen te sturen door hen overal in te begeleiden, overdreven veel aandacht te geven en problemen te voorkomen.
Bron: Quest + eigen toevoeging