Zij die WEINIG DENKEN, VERGISSEN zich heel VEEL…
Chi poco pensa molto erra…

Auteur: 

  • Leonardo Da Vinci
EDDIS
10/05/24

Vrijdag “BIJZONDERE VROUWEN”

Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari  
Over de levensloop van Lisa Gherardini is weinig gekend. Op haar 15de trouwde ze met textielhandelaar Franscesco del Giocondo. Haar bruidsschat was 170 florijnen en een boerderij buitend de stad. Het paar kreeg 5 kinderen. Toen haar echtgenoot in 1538 stierf aan de pest trok Gherardini zich terug in het klooster, waar ze stierf en begraven ligt.

Lisa Gherardini stond model voor de Mona Lisa. Mona is de afgekorte beleefdheidsvorm van Madonna ofwel ‘mijn vrouwe’(Nota Bene Madonna de zangers is ook een bijzondere vrouw hé) .. Het model staan werd bevestigd in 2008 door de vondst van een handgeschreven notitie in een incunabel van de Universiteitsbibliotheek van Heidelberg, waarin een Florentijnse beambte in oktober 1503 berichtte over een portret van Lisa del Giocondo door Leonardo.

Da Vinci werkte tot 1505 aan het portret. Hij werd er nooit voor betaald en heeft het werk niet afgeleverd. Bij zijn dood was het nog steeds in zijn bezit. De Mona Lisa is een van de waardevolste schilderijen te wereld. Het kreeg in 1962 het Guinness World Record voor de hoogst bekende taxatie van schildersverzekeringen in de geschiedenis.

De Mona Lisa, die te bezichtigen is in het Musée du Louvre in Parijs ontvangt als een van de beroemdste kunstwerken ter wereld ongeveer 20.000 bezoekers per dag.

Mona Lisa - Wikipedia

Ik heb het genoegen gehad om naar het museum van Leonardo te mogen gaan
Discover Leonardo da Vinci - The Clos Lucé (vinci-closluce.com)

Aantal keer bekeken

117