This is the PRECEPT by WHICH  I have LIVED: PREPARE  for the WORST, EXPECT the BEST and TAKE what COMES… 

Auteur: 

  • Hannah Arendt
EDDIS
10/02/21

Arendt als inspiratie

Op 27 september 2019 voor de 1ste keer de naam ‘Hannah Arendt’ gelezen op mijn schrijfbord waar ik de mensen had uitgenodigd om iets over liefde op te schrijven. Nieuwsgierig als ik was ben ik haar dan diezelfde avond gaan opzoeken om nu gisteren in mijn opleiding Filosofie door ons studenten gekozen tot de Top 5 van de meest prominente filosofen en dit terwijl zich zelf zo niet zag…

Dit is het voorschrift waarnaar ik heb geleefd: bereid je voor op het ergste, verwacht het beste en neem wat komt...

De grens tussen feit en fictie is wazig. Democratische instellingen staan onder druk. En door het vele werk is er amper tijd om daarover na te denken, laat staan om er iets aan te doen. Het lijken hedendaagse zorgen, maar meer dan 50 jaar geleden schreef Hannah Arendt al uitvoerig over het gevaar van deze processen.

Vandaag winnen de ideeën van Arendt alleen maar aan belang. Daarom leggen we dat gedachtegoed opnieuw op tafel. In een vijfdelige lezingenreeks laten we hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Want zelf denken en kritisch zijn staan bij Hannah Arendt steeds centraal.

Haar werk beroerde de gemoederen en dat doet het nog steeds. Ontdek zelf wat haar denken zo bijzonder maakt en welke antwoorden het ons te bieden heeft.

Caroline Pauwels is rector van de VUB. Herman Van Goethem is rector van de UA. Beiden stonden mee aan de wieg van het Hannah Arendt Instituut. Wat maakt Arendt zo inspirerend? En nu een mooi webinar geluisterd over haar bij het Hannah Arendt Instituut ..  

Aantal keer bekeken

1122