Wat BELANGRIJK is, is zelden DRINGEND en wat DRINGEND is, is zelden BELANGRIJK

Auteur: 

 • Dwight Eisenhower
EDDIS
07/09/23

Time management

Eisenhower, 34e president van de VS, was één van de meest productieve personen die ooit deze aarde bewandeld heeft. Hij is niet voor niets bestudeerd door een reeks wetenschappers om er achter te komen wat de sleutel tot zijn buitengewone productiviteit was. Het resultaat: het Eisenhower model.

Dwight Eisenhower, president van de Verenigde Staten tussen ‘53 en ‘61, was geen bezige bij te noemen. Hij was degene die de bezige bijen leerde hoe ze bezig moesten zijn.
Een time management meester die buitenproportioneel veel werk in zijn leven wist te verzetten. Niet alleen binnen zijn ambtstermijn als president, ook daarvoor én daarna.

Het Eisenhower Model – time management van presidentiële klasse

Eisenhower’s productiviteitsstrategie staat bekend als het Eisenhower Model. Het is een simpele manier om slim met je levensdoelen, je (lange-termijn) planning en je (dagelijkse) taken om te gaan. Het draait daarbij allemaal om prioriteiten stellen, beslissingen maken en het verschil tussen dringend en belangrijk.

 1. Dringend én belangrijk
  Taken die je zo snel als mogelijk uitvoert omdat er anders (grote) problemen ontstaan. Écht urgente ad-hoc taken vallen ook onder deze categorie. Voor een reguliere kantoorwerker mag deze categorie taken niet meer dan 5% van de takenlijst en tijd in beslag nemen. Het zijn je zogenaamde ‘Most Important Tasks’.
   
 2. Belangrijk, maar niet dringend
  Taken die je inplant om op een later moment uit te voeren. Dit zijn de taken waar je als time management meester 95% van je dag mee bezig wilt zijn.
   
 3. Dringend, maar niet belangrijk
  Taken die je zo mogelijk aan anderen delegeert.
   
 4. Dringend noch belangrijk
  Taken die je van je lijst schrapt, vooral in drukke periodes waar hogere prioriteiten om je aandacht vragen.

 

Prioriteiten stellen met het Eisenhower model | Tijdwinst.com (timemanagement.nl)

Aantal keer bekeken

496