Ieder KIND is een KUNSTENAAR. De MOEILIJKHEID is er EEN te BLIJVEN als je GROOT wordt…

Auteur: 

  • Pablo Picasso
EDDIS
05/07/24

Vrijdag “BIJZONDERE VROUWEN”

Magdalena Carmen ‘Frido Kahlo’ y Calderón

De Mexicaanse surrealiste Frida Kahlo kreeg op haar zesde kinderverlamming aan haar rechterbeen en overleefde in 1925 ternauwernood een verkeersongeluk. Tijdens haar ziekbed besloot ze te gaan schilderen. Ze was met haar man, schilder Diego Riviera, een actief communist en ving Leon Trotski in huis op.

In 1938 kreeg ze haar eerste solotentoonstelling in New York. Zij schilderde vanuit haar angst en eenzaamheid en om haar pijn te beheersen. De classificatie als ‘surrealist’ is afkomstig van dichter André Breton. Zelf verwierp Kahlo dit etiket. Wel exposeerde ze in 1939 in Parijs, waarbij het Louvre een van haar werken kocht.

Kahlo overleed vandaag in 1954, een week na haar 47e verjaardag.

In haar geboortehuis in Mexico-stad is sinds 1959 het Frida Kahlomuseum gevestigd. Haar internationale faam groeide sterk sinds haar ‘herontdekking’ in de jaren tachtig. Over haar leven werd in 2002 de film Frida gemaakt met Selma Hayek in de hoofdrol.

Tijdens haar leven stond Frida grotendeels in de schaduw van haar echtgenoot, tegenwoordig is dat andersom. Kahlo wordt gezien als een symbool voor het feminisme. Ze liet 143 schilderijen na.

Frida Kahlo - Wikipedia

Aantal keer bekeken

91