Wie de muziek van de ziel hoort, beheerst de melodie van het leven…

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
21/02/12
Adèle

De Britse zangeres Adele (23 jaar) ging zondagavond met niet minder zes Grammy’s aan de haal en werd zo de zesde artiest in de geschiedenis die dat voor elkaar kreeg. Toch is haar succes allesbehalve toeval, want het steunt op een wetenschappelijke formule, zeggen onderzoekers van de McGill University. Zij bestudeerden vorig jaar waarom liedjes als ‘Someone Like You’ ons zo diep raken. Hun conclusie? Adèle heeft - waarschijnlijk ongewild - de wetenschappelijke formule voor de ultieme smartlap ontdekt.

Volgens de onderzoekers produceren sommige muzikale eigenschappen sterke emoties bij luisteraars. Een ongewone stem en indringende tekst doen dan de rest. 20 jaar geleden vroeg de Britse psycholoog John Sloboda een groep muziekliefhebbers bij welke passages uit muzieknummers ze kippenvel kregen. Ze wezen 20 passages aan, waarvan Sloboda er 18 als appoggiatura aanduidde, dat zijn noten die heel even tegen de melodie ingaan en zo een dissonant geluid creëren. "Dat creëert een zeker spanning bij de luisteraar,’ aldus Sloboda in de Wall Street Journal. 'Maar wanneer de noten kort daarna opnieuw naar de verwachte melodie teruggaan, verdwijnt die spanning en wordt een goed gevoel gecreëerd, waarna de rillingen opnieuw afnemen. Door verschillende appoggiaturas na elkaar te plaatsen ontstaat een cyclus van spanning en loslaten, die een nog sterkere reactie veroorzaakt. Dan komen de tranen..." 'Someone Like You' is volgens Sloboda een schoolvoorbeeld van die techniek.

De techniek wordt door verschillende experts bevestigd. De klassieke muziek staat er bol van. Mendelssohns "Trio voor Piano", Barbers "Adagio voor strijkers’ en Mozarts Piano Concerto No. 23 (K. 488) bijvoorbeeld, produceren psychologische reacties waaronder en toenemende hartslag, zweten en kippenvel.

Maar als die muziek ons droevig maakt, hoe komt het dan dat we er zo van houden?, vroegen Robert Zatorre en zijn team van wetenschappers aan de McGill University zich af. Het antwoord is eerder eenvoudig. Emotionele muziek produceert dopamine in het brein, iets wat ook gebeurt wanneer we eten, seks hebben of drugs nemen. Het geeft een goed gevoel en vraagt om herhaling. Gelezen bij express.be

Aantal keer bekeken

5544