People love choices but they hate to choose… 

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
05/09/07

Apen, gorilla’s
en nog véél meer van dat op uw nek …

 

Vandaag las ik een mooi artikeltje in Bizz-mail  http://www.bizzmagazine.be/  over woordje “niet” en de inpakt van dit woordje in ons denken en doen..  Het artikeltje is geschreven door Iris Willems (Prana) en is goed en simpel uitgelegd. Vandaar   Wie het voorwoord van mijn spreukenboekje 2006 heeft gelezen weet dat ik hierover ook al een stukje geschreven heb. Ik verwijs hier o.a. naar de wondere wereld van kwantumfysica met “What the bleep do we know” en ja, het ondertussen succesverhaal van “The Secret”…   

 

Als iemand zegt "Denk niet aan apen", dan hebt u in een flits wellicht al een aap in gedachten gehad. Ons brein zet onze symbolische taal automatisch om in beeldtaal, maar - en nu komt de aap uit de mouw - een abstract begrip als "niet" zetten we niet om in een beeld. Daardoor denken we net wel aan apen. We kunnen het beeld van de aap dan wel weer weglaten, maar ondertussen heeft het zich al enkele ogenblikken in onze geest genesteld.
 

Zo doen we dus net wat we niet willen, en dat doen we vaker dan u denkt. We zeggen immers graag wat we niet willen, maar relatief weinig wat we wel willen. We zeggen tegen anderen "Zorg dat je niet te laat bent" of "Vergeet je niet die klant terug te bellen?" En tegen onszelf: "Ik zal me niet opwinden", of "Ik word niet kwaad". Maar het kwaad is dan al geschied: we roepen automatisch het beeld op van zenuwachtigheid en kwaadheid.

Heeft u er al eens bij stilgestaan welk effect u krijgt als u "niet slecht" antwoordt als uw collega, vriend of kind u vraagt wat u vindt van zijn rapport, reisplan of tekening? U bedoelt "goed" maar het is het woord "slecht" dat blijft hangen. Vermijd het woordje "niet" dus!

Aantal keer bekeken

3563