Degenen die HET VOORRECHT hebben om TE WETEN, hebben DE PLICHT om TE HANDELEN

Auteur: 

  • Albert Einstein
EDDIS
18/10/24

Vrijdag FILOSOFIE

Wat is nu een goede filosofische vraag?

Wat is de meest filosofische vraag? Wellicht precies deze! Tenminste, dat is de opvatting van de Oxford-hoogleraar en publiekfilosoof Timothy Williamson. In zijn glasheldere ‘De filosofische methode’ (2020) stelt hij dat je niet kun filosoferen zonder een heelder beeld te hebben van wat filosofie is. Kenmerkend voor een wijsgerige houding is volgens Williamson dat je alles durft te bevragen en niet in dogmatisme wil verzanden. Met anderen woorden: je bent nooit klaar met filosoferen. Zolang de menselijke soort bestaat, blijft zijn namelijk nieuwsgierig en vastberaden om antwoorden te vinden. In die zin is er ‘geen alternatief voor filosofie…  Bron: filosofie – Michel Dijkstra en Simone Bassie

Willen we ééntje proberen?

Wat is vrije wil? En wat zegt de filosofie hierover?  ‘Vrije wil is het concept dat mensen de mogelijkheid hebben om keuzes te maken die niet volledig bepaald worden door externe omstandigheden of interne drijfveren. Het idee is dat individuen in staat zijn om zelfstandig beslissingen te nemen en hun eigen acties te bepalen.’

Er zijn verschillende filosofische en wetenschappelijke perspectieven op vrije wil:

  • Determinisme: Dit standpunt stelt dat alle gebeurtenissen, inclusief menselijke acties, volledig bepaald worden door voorafgaande oorzaken. Volgens deze visie is vrije wil een illusie.
  • Compatibilisme: Compatibilisten geloven dat vrije wil en determinisme verenigbaar zijn. Ze stellen dat mensen vrij zijn als ze handelen volgens hun eigen motieven en verlangens, zelfs als deze motieven en verlangens door externe factoren bepaald zijn.
  • Libertarisme: Libertariërs beweren dat vrije wil echt is en dat mensen in staat zijn om keuzes te maken die niet volledig door voorafgaande oorzaken bepaald zijn. Dit standpunt verwerpt determinisme.
  • Wetenschappelijke perspectieven: Sommige neurowetenschappers en psychologen onderzoeken hoe hersenprocessen en genetische factoren invloed hebben op onze beslissingen, wat vragen oproept over de mate van vrije wil die we werkelijk hebben.
     

Wil je iets leuk bekijken? Zie dan deze prachtige filmpjes van de Universiteit van Nederland

Bas Haring maakt in dit college de filosoof in jou wakker.

Hoe kun je op de wc uitgroeien tot groot filosoof? (1/5) (youtube.com)

Heb je iets te zeggen over je eigen leven? Of staat alles eigenlijk al vast? (2/5) (youtube.com)

Wat blijft er over van de vrije wil onder een hersenscanner? (3/5) (youtube.com)

Wat is de overeenkomst tussen je brein en je stofzuiger? (4/5) (youtube.com)

Bestaat sinterklaas? En wat heeft dat met de vrije wil te maken? (5/5) (youtube.com)

 

Geniet ervan hé …  warme groetjes en laat mij weten of je het leuk vond?
Eddy

P.S. Filosoferen heeft ook een nadeel, meestal is er géén einde ;o)

Aantal keer bekeken

11