IKKE
Of ’t leven blij is boos of bars
HET IK’ dat zit ons altijd dwars,

Men hamert het al vroeg erin
’t is ‘IK’ vanaf het prilst begin,
want vangt op school de taalles aan
dan staat ‘HET IK’ reeds bovenaan,

de meester schrijft op ’t zwarte bord:

IK BEN, IK HEB, IK WIL, IK WORD.’… 

Auteur: 

  • Toon Hermans
EDDIS
27/01/22

Vrijdag FILOSOFIE

Is het even stil? Probeer dan een van deze gespreksonderwerpen

Ben je de dagelijkse gesprekken over koetjes en kalfjes beu? Dan wordt het tijd voor een goed gesprek. Wie weet kunnen deze overpeinzingen van filosofen je daarmee helpen.

Over het weer ben je wel een keertje uitgepraat. Stel elkaar anders deze vragen, met tips van filosoof Stephan Wetzels, en leer je gesprekspartner op een ander niveau kennen. Op vrijdag 16.07.2021 hadden wij al 2 mooie vragen meegegeven. Hier zijn vraag 3 en 4 … veel plezier! 

Vraag 3: zijn er meer dingen kleiner voor je dan er dingen groter voor je zijn?

Lijkt op een beroemde vraag: zijn er meer sterren dan aardse zandkorrels? Waarschijnlijk wel: er zijn waarschijnlijk vele triljarden sterren, terwijl alle zandkorrels op 'slechts' één triljard handen te tellen zijn.

Tip van de filosoof: ‘De Deense filosoof Søren Kierkegaard bedacht dat de mens precies overal tussenin staat, de mens kan zich verhouden tot alles wat er is. En het mooie is: de mens heeft weet van die verhouding. Dat plaatst hem te midden van alles: tussen eindigheid en oneindigheid, vrijheid en noodzaak. En misschien ook tussen al het kleine en al het grote.’

Vraag 4: waarom is er iets in plaats van niets?

Omdat het anders een saaie boel zou zijn: want zonder materie heb je niets om op te zitten, en zonder zuurstof brandt je kampvuurtje niet en ga je dood.

Tip van de filosoof: ‘Volgens de Duitse filosoof Gottfried Wilhelm Leibniz is dit de meest fundamentele vraag die de mens zich moet stellen. Hij was ervan overtuigd dat God het universum uit het niets had gemaakt. Maar hoe is dat mogelijk? En onvermijdelijk stuit je dan op de vraag: hoe ontstond God dan? Hetzelfde probleem heb je bij de oerknal: hoe werd die in gang gezet? Spontaan? Door iets anders? De moeilijkheid van deze ultieme vraag is dat je je niet kunt voorstellen dat er een gevolg is, zonder oorzaak.’

Aantal keer bekeken

1025