De psychologie van het enneagram

Auteur: 

Het enneagram is een bekende en veel gebruikte typologie. Psychologe Monique Schouten ontrafelt in dit vernieuwende boek de diepere psychologische drijfveren van de negen enneagramtypen, en stelt voor ieder daarvan de typerende V-circel vast: wat is de Verleiding, de Vermijding, de Verdediging en de Verslaving van elk type?

Zo beschouwd wordt het enneagram een dynamisch psychologisch model. Ieder mens wordt aangestuurd, veelal onbewust, door een van de negen 'overlevingsstrategieën'.
In intervieuws vertellen de negen enneagramtypen openhartig, soms ontroerend en altijd herkenbaar, over hun drijfveren, hoe ze hun ideaalbeeld najagen, en hoe dat uiteindelijk nooit lukt. Monique Schouten laat zien hoe mensen zichzelf onbewusr geprogrammeerd hebben volgens een van deze negen strategieën, maar ook hoe ze die conditionering kunnen doorbreken. Wie zijn of haar V-cirkel in dit boek leert kennen, ontdekt waardoor hij wordt gemotiveerd., hoe hij zich staande houdt in het leven, en hoe hij vermijdt waar hij bang voor is. Wie zich daarvan bewust is, kan zijn strategie aanpassen en leeft zijn leven krachtig en voluit, in plaats van enkel te 'overleven'. 
Dit boek is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in persoonlijke groei en op eenvoudige wijze tot diepe inzichten over zichzelf en anderen willen komen. Het is een eye-opener, ook voor wie al met het enneagram werkt. een must voor geïnteresseerden en professionals op terreinen als NLP, Voice Dialoque, Transactionele Analyse, Gestalttherapie, Hypnotherapie, Zijnsoriëntatie en Schaduwwerk. Een boek voor iedereen die met mensen te maken heeft en zelf meer mens wil worden!