Als een MENS met ZEKERHEDEN begint, zal hij IN TWIJFEL eindigen. Maar als hij zich TEVREDEN stelt om met twijfels te beginnen, zal hij EINDIGEN met ZEKERHEDEN … 

Auteur: 

  • Francis Bacon
EDDIS
17/11/22

NADENKEN OVER HOE JE DENKT?

Vandaag is het ‘Wereld Filosofie Dag’. Op de derde donderdag van november wordt de 'Werelddag voor de Filosofie' (World Philosophy Day) gevierd, opgericht door UNESCO 'om te reflecteren op het reflecteren'.

Filosofie en filosoferen met kinderen is ongelooflijk waardevol; niet alleen voor studenten, maar ook voor al de kinderen op school. Vooral omdat het je op een fundamentele manier over je eigen leven en de grotere wereld om je heen laat nadenken.

Filosoferen gaat over denken en net zoals je al kunt praten voordat je de regels van de taal leert, kun je ook al denken voordat je de regels van het denken leert. Maar je wordt er zoveel beter in als je nadenkt over hoe je denkt, net zoals je zoveel beter de wereld begrijpt als je de taal goed beheerst. Mondelinge taalvaardigheid, redeneren en rekenen gaan erop vooruit, zo is uit onderzoek gebleken, evenals je sociale vaardigheden…

Wat is de ideale leeftijd om te beginnen met filosoferen? Het begin van de wijsbegeerte is de verwondering, zei Plato al. Als je verbaasd over iets bent, ga je vanzelf vragen stellen. Veel vragen kennen een goed antwoord, of een uitkomst die klopt. En heel veel vragen kennen zo’n eenduidig antwoord niet. Vragen zetten aan tot denken, zijn een middel om tot denken te komen, wat op haar beurt weer kan leiden tot wijsheid als je denken combineert met ervaring. Met andere woorden: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met filosoferen. Baby's in de wieg kun je al filosofisch benaderen, niets is zo wonderlijk als een nieuw leventje. Want eerst was er niets en toen was er iets. Over filosofische vragen kun je heel lang denken, praten, tekenen, schrijven, zingen, dichten, toneelspelen of graffiti spuiten. Filosofie als studie is heel talig, maar filosofische inzichten opgevat als ambigue betekenis gevende ervaringen over de wereld om ons heen ontstaan al in de wieg. Onuitgesproken weliswaar, maar wel gevoeld, geproefd, geroken, gehoord en gezien… bron: Maaike Merckens-Bekkers

Aantal keer bekeken

382