Het is NIET omdat het SLECHTER kan, dat het NIET BETER MOET

Auteur: 

  • website Alicja Gescinka
EDDIS
20/10/23

Vrijdag “BIJZONDERE VROUWEN”
‘Activisme’  

Het was even geleden maar gisterenavond was er weer een eerste lezing uit de reeks van vier over ‘Filosofie en Activisme’… Als burger activist die ik toch wel ben mag je dit dus niet missen hé en zeker niet als de uiterst boeiende  Filosofe Alicja Gescinska de spits mag afbijten met het onderwerp burgerzin, politiek bewustzijn en Simone Weil   

Over zowel Alicja Gescinka (1) als Simone Weil (2) valt er héél wat te vertellen, wat ik later nog wel eens met veel plezier zal doen, maar omdat het over ‘activisme’ ging werd er bij aanvang onmiddellijk gewezen naar een grote foto in de Aula van ‘Rosa Parks’…  (*)  Maar wie was nu die dame Rosa Parks?

Rosa Louise Parks-McCauley (Tuskegee (Alabama), 4 februari 1913 – Detroit (Michigan), 24 oktober 2005) was een zwarte naaister. Ze is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers. Dit gebeurde toen het voor blanken gereserveerde voorste deel van de bus vol raakte.
Parks, weigerde en veroorzaakte daarmee het begin van burgerrechtenbeweging in Amerika

Parks, geboren in 1913, verhuisde op 11-jarige leeftijd naar Alabama en liep school aan het Alabama State Teachers’ College for Negroes. Totdat ze in het vijfde middelbaar haar studies moest stopzetten om voor haar zieke grootmoeder te zorgen.

Voor 1955 was Parks lid van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap van Montgomery en in 1943 trad ze toe tot de Montgomery-afdeling van de NAACP, waar ze afdelingssecretaris werd.

In 1955 werd Alabama nog steeds gedomineerd door segregatiewetten en zei het beleid dat in openbare bussen alleen blanke burgers vooraan mochten zitten en zwarte mannen en vrouwen achterin moesten zitten. Op 1 december waren er geen stoelen meer in het voorstel beschikbaar, dus zei de busconducteur tegen de vier zwarte vrouwen en mannen dat ze moesten gaan staan ​​en de blanke man een rij voor zichzelf moesten geven. Drie gehoorzaamden, Parks niet én werd op slag een Amerikaans burgerrechtenactiviste.

Parks werd prompt gearresteerd maar haar acties leidden tot een golf van protesten in heel Amerika.

Toen ze op 24 oktober 2005 op 92-jarige leeftijd stierf, werd ze de eerste vrouw in de geschiedenis van het land die opgebaard lag in het Capitool.

Naar de film kijken? (16) The Rosa Parks Story - YouTube

  1. Boeken - Alicja Gescinska
  2. Simone Weil - Wikipedia

Wie interesse heeft in de lezingen kan zich altijd aanmelden bij Márnix Vanlangenaeker woordenzonderklank@gmail.com

Aantal keer bekeken

500