Het is VERSTANDIGER een KAARS aan te steken dan te KLAGEN over de DUISTERNIS

Auteur: 

  • Lao-tse
EDDIS
20/01/25

30 dagen zonder klagen start vandaag op Blue Monday

Uit de klaagbarometer van het initiatief "30 dagen zonder klagen" blijkt dat voor veel Vlamingen de werkplek dé plek bij uitstek is waar het meest geklaagd wordt. Daarom focust klaagcoach Isabelle Gonnissen in de nieuwe campagne op klagen op de werkvloer en vooral op het oplossen ervan. De campagne gaat traditiegetrouw van start op de meest klagerige dag van het jaar: Blue Monday, dit jaar op 20 januari 2025!

Enkele weetjes:

  • 80% van de ondervraagden geeft aan veel klagers in hun omgeving te hebben, met alle gevolgen van dien.
  • 50% stelt dat de meeste klagers zich op de werkvloer bevinden.
  • 72% van de bevraagden voelt zich slecht als iemand tegen hen klaagt.
  • 57% vindt dat klagen niet oplucht.
     

7 Tips om minder te klagen:

  1. Wees positief: Stop met klagen en focus je op wat echt belangrijk is, namelijk een open en positieve houding aannemen om bewust constructieve gesprekken aan te gaan.
  2. Herken problemen: Start een gesprek met empathische openingszinnen zoals: “Ik merk dat je ergens mee zit. Wil je daarover praten?” of “Ik begrijp dat dit frustrerend voor je moet zijn.”
  3. Ga op onderzoek uit: Stel open vragen om de dieperliggende oorzaak van de klacht te begrijpen. Bijvoorbeeld: “Kun je wat meer vertellen over wat je dwarszit?” of “Wat maakt het zo lastig voor jou?”
  4. Mik naar oplossingen: Het doel is om samen te zoeken naar een haalbare oplossing. Vraag bijvoorbeeld: “Wat denk je dat we kunnen doen om dit te verbeteren?” of “Hoe kunnen we elkaar helpen?”
  5. Zorg voor aanmoediging: Geef positieve feedback, zoals: “Ik waardeer dat je meedenkt over mogelijke oplossingen.”
  6. Blijf het proces opvolgen: Vraag regelmatig hoe het gaat. Zo toon je betrokkenheid en bouw je vertrouwen op. Het aanpakken van klagers helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar creëert ook een cultuur van vertrouwen, verantwoordelijkheid en groei.
  7. Klagen kost negatieve energie: Het beperkt niet alleen de mogelijkheden van de klager, maar ook die van het hele team. Het verhelpen van klachten is dus een must!

 

Bron: de zondag en www.kiespositief.be

Aantal keer bekeken

470