Ik GELOOF niet in VRIJDAG de 13de. Dat brengt ONGELUK!..

Auteur: 

  • Omdenken
EDDIS
16/10/23

Oei.. vrijdag de 13de.

Vorige week vrijdag was het de 13de hé.. en hebben jullie de gordijnen dicht gedaan en de hele dag veilig in bed gelegen? Of heb je net zoals wij deze ongeluksdag als een gewone hardwerkende werkdag ondergaan
Waar komt vrijdag de dertiende eigenlijk vandaan? Waarom is het een ongeluksdag? En hoe vaak is het eigenlijk vrijdag de 13de? Hier enkele weetjes over de spannendste dag van het jaar.

1. Waar komt vrijdag de 13de vandaan?

Eigenlijk weet niemand precies waarom vrijdag de dertiende geldt als ongeluksdag. Dertien geldt natuurlijk als het ongeluksgetal, en bij de Romeinen werden misdadigers altijd op vrijdag terechtgesteld. Maar is dat voldoende verklaring? Volgens de Amerikaanse journalist Nathaniel Lachenmeyer in zijn boek 13 begon de ongeluksdatum in 1881. Toen richtte een legerofficier The Thirteen Club op. Iedere dertiende van de maand kwam de club bij elkaar met dertien gasten en aten ze dertien gangen. En raad eens, de eerste bijeenkomst was op een vrijdag.

In Parijs waren de inwoners in diezelfde tijd niet zo dapper als the Thirteen Club. Als de Parisiennes een etentje organiseerden, mochten er geen dertien gasten aanwezig zijn. Zij geloofden dat er dan binnen een jaar iemand van hen zou sterven. En zoals dat gaat: de één zijn dood, de ander zijn brood. Een slimme zakenman sloeg een slaatje uit het bijgeloof: een uitzendbureau voor een veertiende tafelgast.

2. Zo noem je angst voor vrijdag de 13e

Ook tegenwoordig zijn er nog mensen met een echte angst voor vrijdag de 13e. Zij leiden aan ‘paraskevidekatriafobie’. Samengesteld uit het Grieks: paraskevi (vrijdag), deka (tien) en tris (drie), betekent het letterlijk 'angst voor vrijdag de dertiende.' De term werd bedacht door de Amerikaan Donald Dossey, een therapeut die zich specialiseerde in het behandelen van irrationele angsten.

3. Minder huwelijksgeluk op vrijdag de 13e

Behalve minder verkeersongelukken zijn er ook minder huwelijken op vrijdag de 13e, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland. Blijkbaar willen de meeste stellen het risico niet nemen dat er een kern van waarheid in het ongeluksbijgeloof zit. Hoe zou dat in België zijn?

4. Hoe vaak per jaar is het vrijdag de 13e?

Toch nog bibberig als het om vrijdag de 13e gaat? Vrees niet, het kan in een jaar maximaal drie keer vrijdag de dertiende zijn. Dus het kost je niet meer dan drie vakantiedagen om thuis veilig in je bedje te kunnen blijven liggen.  Is zondag de 1e? Dan is vrijdag de 13e. Voor je planning ook handig om te weten. Als de eerste van de maand begint op een zondag, dan heeft die maand een vrijdag de 13e.

5. En in andere landen?

In Spanje is dinsdag de 13de de ongeluksdag. In Italië is het vrijdag de 17de . In Japan vrezen ze blijkbaar het getal vier (4) en negen (9). Als jullie voor andere landen nog info hebben, dan mag je het ons altijd melden hé. 

6. Thuisblijven garandeert geen veiligheid

Toch geeft zelfs thuisblijven geen garantie op veiligheid ontdekte Florin Carcu. De bijgelovige Roemeen bleef in 2004 vanwege vrijdag de 13e thuis van zijn werk. Terwijl hij in zijn keuken koffie zette, werd hij geprikt door een zeldzame, zeer giftige wesp. Hij overleed diezelfde dag.

7. En waarom dit verhaal niet op vrijdag de 13de?

Nu denk je misschien: waarom dit verhaal niet in EDDIS op vrijdag de 13de ? Tja, dat omdat schrijven op de 13de over de 13de natuurlijk ongeluk brengt hé … ;o)

Bron: Quest
Foto zwarte kat: gemaakt met AI software

Aantal keer bekeken

399