CREATIVITEIT begint met het STELLEN van de VRAAG en het LOSLATEN van het ANTWOORD

Auteur: 

  • Charlie Mackesy
EDDIS
13/10/23

Vrijdag PSYCHOLOGIE

Theo Compernolle: "Laat je uren niet wegglippen"

Te druk, geen tijd: het mantra van het moderne leven. We worstelen met to-do-lijsten, worden voortdurend afgeleid en de uren glippen ons door de vingers. 
'Dat kan anders', zegt neuropsychiater Theo Compernolle.

Multitasking is dodelijk voor je creativiteit

Homo interruptus 

Door de tijd te nemen creëer je tijd. Rust, nietsdoen en ontspanning zijn onmisbaar voor een efficiënte dagindeling. Ze geven het reflecterende brein de kans om de dag eens goed te overdenken. Zonder dat we steeds opschrikken van binnenkomende berichtjes, die onze geest als het ware fragmenteren.

‘Een gefragmenteerde geest, ja, dat is een mooie omschrijving’, zegt Compernolle. ‘Een filmpje kijken hier, een appje sturen daar – je zit het concert in je hoofd nooit uit. Langere tijd ongestoord nadenken of werken zonder interrupties is een luxe geworden.’ In plaats van onze eigen agenda te bepalen, reageren we voortdurend op impulsen van buitenaf. Van Homo Sapiens – de verstandige mens – zijn we Homo Interruptus geworden, aldus de neuropsychiater. ‘Als mensen erin slagen dat te doorbreken, valt er een last van hun schouders. “Ik heb weer tijd!” roepen ze dan. “Voor het eerst sinds jaren heb ik een boek gelezen!” Dat levert voldoening en energie op, op een andere manier dan de kortstondige kick van een inkomend berichtje.’

Doe 1 ding op 1 moment
Lachen & liefhebben 

De oplossing voor de Homo Interruptus ligt in wat Compernolle ‘blockprocessing’ noemt. Schroef het aantal taakwisselingen genadeloos terug, verdeel je werkzaamheden in blokken en zorg dat je ze ongestoord kunt doen. Begin pas aan een nieuwe taak als de vorige af is en neem tussendoor pauzes om te recupereren. Zo krijg je veel meer gedaan in veel minder tijd, lekt er minder energie weg en reken je af met het sluimerende gevoel van altijd tekort te schieten. 

‘Het vergt in het begin enige zelfdiscipline’, beaamt Compernolle, en natuurlijk zijn er altijd kleine of grotere ‘stoorzenders’, zoals kinderen, die je niet zomaar ‘uit’ kunt zetten. ‘Maar als je in staat bent langere perioden van de dag offline te gaan, dan ben je er in feite al. Wat je ermee terugwint, is onverdeelde aandacht, van LEVENSBELANG  in je WERK, maar ook in je RELATIES. Zelfs de baby in je armen voelt het verschil als jij intussen met je telefoon bezig bent.’ Nee, hij is beslist niet tegen moderne technologie – we hoeven niet terug naar de ganzenveer. ‘Maar we moeten het wel leren gebruiken in ons voordeel en het ons niet de baas laten zijn. Mijn pleidooi voor ontkoppelen en “singletasken” is een manier om grip te krijgen op de tijd. Een pleidooi voor mindful leven, zo je wilt.

'Wees met één ding bezig, op één moment, en herover tijd om te ontspannen, te dagdromen, echte gesprekken te voeren, te lachen en lief te hebben.’

Bron: Interview bij THEMA. Het ganse artikel lezen? Klik hier  

Aantal keer bekeken

409