Vrijdag “BIJZONDERE VROUWEN”
Nawal Nasrallah
Ken je haar? Heb je er van gehoord? Nawal Nasrallah is een voedselhistoricus uit Irak, die al meer dan dertig jaar in Amerika woont. In 1990 ontvluchtte zij Irak met haar man en twee van haar drie kinderen en gaf haar baan als universitair docent Engelse literatuur in Bagdad en Mosul op. Met een team van de universiteiten Harvard en Yale ontdekte en vertaalde zijn 4000 jaar oude recepten uit Mesopotamië. Zo bleek ‘kebab’ millennia geleden al heel bekend te zijn. Ook bleek dat de Assyrische koning Ashurnasirpal van feestmalen hield: hij zette in 10 dagen tienduizenden gasten 25.000 lammeren, 500 gazelles, 30.000 volgens en 10.000 broden voor. Haar in Leiden gepubliceerde boek over gerechten uit ‘de Hof van Eden’ was baanbrekend. Ze kreeg er internationale prijzen voor zoals de Gourmand World Cookbook Award.
Inmiddels vertaalde Nasrallah – die in de 70 moet zijn ? maar haar geboortedatum knap weet te verbergen – oude kookboeken uit Egypte en Arabië. Zo stuitte ze onlangs op een beroemd maar verloren gewaand manuscript uit Al-Andalus, het door de moslims veroverde Iberische schiereiland. Zo weten we nu dat de Spaanse ‘empanada’ afkomstig is van het Moorse sambousek en de ‘Italiaanse pasta’ niet door Marco Polo ui Azië geïmporteerd is, maar ook al rond 1240 onder de naam ‘Itriya’ in Spanje en Tunesië gemaakt werd..
De Iraakse keuken is rijk en gevarieerd, met invloeden uit het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Hier zijn enkele populaire Iraakse gerechten:
- Kubba: Dit zijn gefrituurde of gebakken balletjes gemaakt van bulgur of rijst, gevuld met gekruid gehakt.
- Biryani: Een rijstgerecht met vlees (vaak kip of lam), kruiden en soms groenten.
- Dolma: Gevulde groenten zoals aubergine of druivenbladeren, gevuld met gekruide rijst en vlees.
- Masgouf: Een traditionele gegrilde vis, vaak karper, die langzaam wordt geroosterd boven houtskool.
- Kebab: Gekruid gegrild vlees, vaak geserveerd met rijst of brood.
- Baklava: Een zoet dessert gemaakt van laagjes filodeeg gevuld met gehakte noten en doordrenkt met honing of siroop.
Itriya: middeleeuwse stoofpot met pasta - eetverleden