INTELLIGENTIE?
Bohm vertelde tijdens zijn historische conversatie met Krishnamurti dat hij de etymologie van het woord ‘intelligentie’ heeft opgezocht en dat hij tot een verrassend inzicht was gekomen.
‘Intelligentie’ komt van het Latijn ‘interlegere’.
’Inter’ betekent ‘tussen’ en ‘legere’ betekent ‘lezen’. ‘Interlegere’ betekent dus ‘ertussen lezen’. Bohm vertaalt dat als ‘tussen de regels lezen’, waarop Krishnamurti bevestigt ‘ja, tussen de regels lezen.’
Met andere woorden: intelligentie is dat wat voorbij letterlijke woorden kan kijken, datgene wat weet dat er wel 100 andere mogelijke visies zijn op hetzelfde, dat geen enkele theorie altijd zaligmakend is.
Alleen intelligentie kan nuanceren, alleen intelligentie kan humor vatten... Mensen die dingen letterlijk nemen en geen nuances of andere standpunten kunnen zien, zitten vast in het automatisch denken. Intelligentie is van het bewustzijn, niet van de hersenen...
Even checken … Copilot wist mij dit te vertellen…
Het woord “intelligentie” komt van het Latijnse woord “intelligentia”, dat is afgeleid van het werkwoord “intelligere”. Dit werkwoord is samengesteld uit twee delen: “inter-” (tussen) en “legere” (kiezen, lezen). Dus letterlijk betekent het “kiezen tussen” of "onderscheiden".
In de loop van de tijd is de betekenis geëvolueerd naar het vermogen om te begrijpen, te redeneren en kennis toe te passen. Het woord werd in de middeleeuwen in het Nederlands overgenomen en heeft sindsdien zijn huidige betekenis behouden.
Enkele synoniemen voor “intelligentie” zijn:
- Verstand
- Intellect
- Slimheid
- Vernuft
- Geest
- Hersens
- Pienterheid
- Schranderheid
- Begripsvermogen
- Denkkracht
Deze woorden kunnen in verschillende contexten worden gebruikt, afhankelijk van wat je precies wilt uitdrukken.