Een PROBLEEM wordt echt een PROBLEEM als het probleem ACHTER het PROBLEEM GEDEFINIEERD is …

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
03/02/23

Vrijdag “BIJZONDERE VROUWEN”

3 maal de Nobelprijs  

Toen op 4 juli 1934 Maria Salomea (Marie) Skłodowska-Curie overleed, was de wereld geschokt: de belangrijkste vrouwelijke wetenschapper van die tijd was overleden. Marie Curie groeide op in een familie van verarmde Poolse Landadel. Ze ontvluchtte het door Rusland bezette Polen om in Parijs te gaan Studeren. Ze slaagde als beste van haar klas in natuurkunde in 1893 en een jaar later ook voor Wiskunde. Ze trouwde in 1895 met de natuurkundige Pierre Curie, die ze via een professor had leren kennen.

In 1903 verdedigde ze haar proefschrift ‘Resherches sur les Substances Radioactives’, het eerste natuurkundeproefschrift ooit dat door een vrouw was geschreven. In datzelfde jaar ontving ze samen met haar man een halve Nobelprijs voor onderzoek naar stralingsfenomenen die waren ontdekt door Henri Becquerel; hij kreeg de andere helft.  Na het overlijden van haar man Pierre in 1906 werd zijn leerstoel aan de Sorbonne aan Marie toegekend. 

Ze ontdekte de elementen ‘polonium en radium’ en definieerde een eenheid voor radioactiviteit, de ‘curie’. In 1911 ontving ze haar tweede Nobelprijs als erkenning voor haar diensten ter bevordering van de scheikunde door de ontdekking van de elementen polonium en radium. Haar dochter Irène kreeg eveneens een nobelprijs: in 1935 voor scheikunde…

Aantal keer bekeken

800