Leven moet men het leven vooruit, begrijpen kan men het alleen maar achteruit… 

Auteur: 

  • Soren Aaybye Kierkegaard
EDDIS
17/04/07

Basisregels voor een goede relatie

 

Relaties, zowel liefdes-, seks- als vriendschapsrelaties, zijn belangrijk voor een mens. Vaak wordt gesnakt naar intimiteit en het gevoel geliefd te zijn. Jammer genoeg loopt dat niet altijd van een leien dakje. Relaties zijn moeilijk, zo hoor je wel eens. "Met mannen (of vrouwen) valt niet samen te leven/te praten", hoor je evenzeer. Of je het kan leren, is misschien wel de juiste vraag. En ja, er zijn basisregels.
 

  1. Kies je partner om de juiste redenen. Er zijn verschillende redenen waarom je iemand aantrekkelijk vindt. Evalueer je potentiële partner als vriend: persoonlijkheid, karakter, waarden en hun relaties met anderen zeggen veel over een persoon.
     
  2. Ken zijn (haar) ideeën over relaties. Als die ideeën te ver uit elkaar liggen, vraag je om problemen.
     
  3. Verwar seks niet met liefde. Dat hij (zij) vaak seks met je wil of heeft, betekent niet noodzakelijk dat hij/zij van je houdt.
     
  4. Communiceer. Weet wat je wil en nodig heb, en maak dat duidelijk. De partner kan niet raden wat er in je hoofd omgaat. Je noden verstoppen is ook geen goed idee: dan raak je teleurgesteld, wat je uitwerkt op… je partner. Zonder openheid kan er geen intimiteit zijn.
     
  5. Jullie zijn een team. Elk met eigen ideeën en zwakke en sterke punten. Die verschillen zijn niet het zwakke punt, maar het sterke punt: jullie vullen elkaar aan.
     
  6. De verschillen moeten natuurlijk wel gerespecteerd worden. De negatieve gevoelens die verschillen onvermijdelijk oproepen, moeten onder controle gehouden worden.
     
  7. Praat. Veronderstellen is niet voldoende, je moet bespreken en onderzoeken. Problemen, verschillen, maar ook hobby’s of wat iemand graag eet. Alleen zo kan er een band blijven bestaan.
     
  8. Problemen moeten opgelost worden als ze zich voordoen. Laat geen ergernissen rondslingeren, pak ze aan. Vaak liggen gekwetste gevoelens aan de oorsprong van een gebroken relatie: uit zelfbescherming trek je een muur op, waardoor de ander een vreemde wordt – en uiteindelijk een vijand. Laat het niet zover komen.
     
  9. Leer onderhandelen. In onze cultuur liggen rollen niet langer vast. Dat geeft veel vrijheid, maar ook veel onzekerheid. Maak je geen illusies, zowat alles vraagt onderhandelingen en afspraken en het stopt nooit. Mensen, relaties en situaties veranderen: de relatie verandert mee en moet heronderhandeld worden.
     
  10. Luister écht naar de zorgen en klachten van je partner, zonder ze te veroordelen. Meestal is een luisterend oor genoeg – en het zet de deur open naar vertrouwen. Probeer je ook in te leven in de ander.
     
  11. Werk aan intimiteit. Je blijft niet vanzelf 'dicht' bij elkaar staan. Mensen drijven vaak weg van elkaar en zonder intimiteit is een affaire niet ver af. Een goede relatie is een continu proces, dat alleen kan blijven doorgaan als je er aandacht aan besteedt.
     
  12. Denk op lange termijn. Check met je partner of jullie dezelfde dingen willen bereiken en of er ruimte is om je dromen na te streven.
     
  13. Onderschat goede verzorging nooit!
     
  14. Seks is goed, praten is beter. Seks is namelijk gemakkelijk, en intimiteit is moeilijk. Het vraagt eerlijkheid en vertrouwen, en dat is vaak moeilijk. Maar je kunt geen goede relatie hebben zonder.
     
  15. Ga nooit boos slapen. Probeer een ruzie op zijn minst bij te leggen. Op die manier wordt het ook uitgepraat en blijft het niet onderhuids sluimeren.
     
  16. Leer ‘sorry’ zeggen. Iedereen maakt fouten en het is cruciaal ze te herstellen. Die bereidheid wordt hooggewaardeerd.
     
  17. Hoed je voor te veel afhankelijkheid. Iedereen is tot op zekere hoogte afhankelijk, maar trop is teveel: je partner gaat zich verstikt voelen en jij verliest je zelfvertrouwen tot het punt waar je niets meer durft beslissen. Liefde is ook een beetje loslaten – dat is een teken van vertrouwen, toch een sleutelwoord in een relatie.
     
  18. Hou van jezelf. Paradoxaal genoeg gaan anderen dan ook meer van je houden. De beste manier om dat te doen, is via zelfrespect en zelfvertrouwen. Hoe meer rollen je vervult, hoe zelfverzekerder je bent.
     
  19. Verrijk je relatie door nieuwe elementen binnen te brengen. Het is belangrijk er je eigen passies en interesses op na te houden, de ander (alleen) zal je niet blijven boeien.
     
  20. Werk samen en deel de verantwoordelijkheden. Relaties werken nooit in één richting, het is een kwestie van geven én nemen.
     
  21. Blijf spontaan. Verras je partner met kleine dingen en op onverwachte momenten.
     
  22. Blijf gezond en energiek en werk daar ook aan.
     
  23. Elke relatie heeft ups en downs. Samen de moeilijke tijden doorkomen, zal je relatie versterken.
     
  24. Stap niet zomaar uit slechte relaties. Probeer te achterhalen waarom het misliep en welk effect jij daar op had, anders maak je de volgende keer toch dezelfde fout. De sleutel ligt bij jezelf: zolang jij niet verandert, kunnen je relaties ook niet veranderen.
     
  25. Liefde is niet zwart-wit. Het is niet ja of nee, maar eerder een continuüm, waarop je verschuift naargelang jullie elkaar behandelen. Nieuwe manieren van interactie of communicatie kan de band weer aanhalen… ( voor u gelezen op Hbl.be)

Aantal keer bekeken

1124