The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man…

Auteur: 

  • George Bernard Shaw
EDDIS
14/03/07

De familieboom snoeien

Vrijdag 9 maart was ik als familie business advisor  (zoals trouwens elk jaar) aanwezig op het derde Forum van de bedrijfsfamilie te Brussel – EHSAL.

Een familiebedrijf dat naar de 2de, 3de of 4de  generatie overgaat wordt omwille van de groei aan actieve en niet actieve familieleden, vaak geconfronteerd met een complex geheel.  Zo heeft  door de loop van tijd veel meer familiale aandeelhouders, meer familietakken en meer familiale leidinggevenden. En om dit  alles goed te beheersen heeft het familiebedrijf eigenlijk maar twee mogelijkheden.

De ene mogelijkheid  is zich volop te concentreren op het managen van deze vaak complexe systemen via familiaal charter, forum, familie- en corporate governance, e.d..  De andere manier is verwijderen van het tevéél, zeg maar het weg doen van de ballast uit hun eigendoms, bestuurs- en managementstructuur.

 

In het  snoeien zijn zo’n 3 mogelijkheden.

 

  1. men kan kiezen om het aantal familiale aandeelhouders te verminderen
  2. men kan kiezen om het aantal leidinggevenden te beperken
  3. of men kan kiezen in het splitsen van het bedrijf in zelfstandige delen.

 

Het aanbrengen van eenvoud in familiebedrijven is niet altijd eenvoudig en daarom formuleren de onderzoekers zeven aanbevelingen. Zo moet het snoeien van de familieboom bij voorkeur gebeuren vóór de overdracht naar de volgende generatie, en niet erna. Daarnaast moet de invoering van eenvoudige structuren eerlijk en rechtvaardig verlopen. Bij splitsing raden de onderzoekers aan om het familiebedrijf altijd volledig te splitsen.

In onze volgende familiebedrijf nieuwsbrief zullen wij verder ingaan op dit seminarie 

Aantal keer bekeken

1138