IK kan ALLES ALLEEN, behalve SAMEN ZIJN... 

Auteur: 

  • Lust & Liefde in Volkskrant Magazine
EDDIS
24/12/20

Donderdag PSYCHOLOGIE

Je ideale zelf met dank aan je partner !

Zoals een beeldhouwer het ideale beeld hakt uit een rotsblok, kunnen liefdespartners het beste in elkaar naar boven halen. Wat is er nodig voor dit Michelangelo-fenomeen?

In de ruwe rotsblokken kon hij ze al zien zitten: de perfecte standbeelden. De zestiende-eeuwse Italiaanse beeldhouwer Michelangelo hoefde ze alleen nog maar te bevrijden uit hun gevangenis van steen, zei hij. Zo was het ook gegaan bij het maken van de David. ‘Het enige wat ik hoefde te doen, was simpelweg alles weghalen wat niet David was,’ aldus Michelangelo.

Al dat hakwerk doe je niet alleen. Psychologen hebben namelijk ontdekt dat, mits de omstandigheden in een liefdesrelatie goed zijn, partners vaak een belangrijke stuwende kracht zijn in elkaars persoonlijke ontwikkeling. De Amerikaanse relatieonderzoeker Stephen Drigotas doopte dit het Michelangelo-fenomeen. Als geliefden ben je elkaars Michelangelo én ruwe rotsblok, je ‘beeldhouwt’ de ander en wordt ‘gebeeldhouwd’. Je kunt elkaar helpen om degene te worden die je graag wilt zijn, je ideale zelf.  ….

Relatietherapeut Jean Pierre van de Ven herkent het fenomeen. ‘In een evenwichtige relatie laten partners elkaar floreren. Dat vind ik het mooie van de liefde: dat er tussen twee mensen een enorme kracht kan ontstaan waardoor beiden vleugels krijgen. Iemand naast je hebben die van je houdt heeft zó’n sterk effect. Je krijgt extra vertrouwen in de wereld en zin om je te ontwikkelen tot je ideale zelf.’ … er zouden twee psychologische mechanismen essentieel bij het Michelangelo-fenomeen: partner-affirmatie en partner-verificatie.  Verder lezen ? Klik dan hier  
Bron psychologiemagazine 

Aantal keer bekeken

850