Het is een TREURIG FEIT dat het meeste KWAAD wordt gedaan door MENSEN die NIET besluiten GOED of KWAAD te zijn… 

Auteur: 

  • Hannah Arendt
EDDIS
05/11/21

Vrijdag FILOSOFIE

Wie was Hannah Arendt? 

Hannah Arendt is een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. De laatste jaren is de belangstelling in haar werk explosief gestegen. Haar scherpe analyse van het hedendaagse kwaad toont de enorme liefde voor de wereld (Amor Mundi) en vertrouwen in menselijk denken en handelen. Haar vermogen om het kwaad onder ogen te zien zonder de hoop te verliezen is, zeker in deze tijden, een inspiratie voor velen.  Hier een in kort een overzicht van haar leven. 

1.TERWIJL IK DENK, BEN IK NIET WAAR IK FEITELIJK BEN..
Hannah Arendt werd in 1906 geboren in Hannover in en seculier Joods gezin. Arendt was een uitzonderlijk intelligente en zelfstandige tiener. Op haar veertiende had ze Kants kritieken gelezen. Kant bleef tot haar dood een belangrijke inspiratiebron voor Arendt.

2. IN EEN DICTATUUR KAN JE GEMAKKELIJKER HANDELEN DAN DENKEN…
Als jonge student had Arendt een affaire met de filosoof Martin Heidegger, haar docent.

3. POLITIEK IS TE BELANGRIJK OM AAN POLITICI OVER TE LATEN …
Arendt was stateloos vanaf haar vlucht uit Nazi-Duitsland in 1933 tot haar naturalisatie als burger van de VS in 1951. 

4. Het is een TREURIG FEIT dat het meeste KWAAD wordt gedaan door MENSEN die NIET besluiten GOED of KWAAD te zijn…
Toen de Nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, was Arendt teleurgesteld in het gebrek van verzet van de intelligentsia. Dit deed haar beseffen dat geleerdheid geen bescherming biedt tegen het kwaad. De vraag of denken je kan behoeden voor het kwaad blijft de rode draad in haar werk.

5. GELIJKHEID IS HET RESULTAAT VAN MENSELIJKE ORGANISATIE. WE WORDEN NIET ALS GELIJKE GEBOREN…
Arendt was de eerste vrouw die tot hoogleraar wordt benoemd aan Princeton University in 1959. Hoewel Arendt veel heeft betekend voor de erkenning van vrouwen in de filosofie, noemt ze zichzelf geen feminist: ‘Ik ben compleet tegen feminisme. Ik wil mijn privileges niet opgeven.’

6. NIEMAND HEEFT HET RECHT TE GEHOORZAMEN…
Van 1961 tot 1963 deed Arendt verslag van het proces tegen Adolf Eichmann. Haar typering van Eichmann als een ‘hansworst’ die weigerde te denken en haar introductie van de term ‘banaliteit van het kwaad’ zorgden voor een controverse die tot de dag van vandaag veel stof doet opwaaien. Door Eichmann niet als monster af te schilderen, maar als een gehoorzame ambtenaar, confronteert Arendt haar lezer met de ongemakkelijke vraag: in hoeverre zijn we zelf weerbaar tegen het kwaad?

7. WE ZIJN VRIJ OM DE WERELD TE VERANDEREN EN ER IETS NIEUWS IN TE BEGINNEN…
Volgens Arendt zijn filosofen geobsedeerd door onze sterfelijkheid of mortaliteit. Daar tegenover introduceert Arendt het begrip ‘nataliteit’. We zijn namelijk niet alleen sterfelijk, maar ook ‘geboortelijk’: we hebben het vermogen opnieuw te beginnen.

8. ER ZIJN GEEN GEVAARLIJKE GEDACHTEN, HET DENKEN ZELF IS GEVAARLIJK…
In 1975 kreeg Arendt thuis, in het bijzijn van haar vrienden, een hartaanval en overleed ter plaatse. In haar typemachine vond men het titelblad van het derde deel van haar onvoltooide trilogie ‘The life of the Mind’

9. DE IDEALE ONDERDAAN VAN EEN TOTALITAIR REGIME IS NIET DE OVERTUIGDE NAZI OF TOEGEWIJDE COMMUNIST, MAAR MENSEN VOOR WIE HET ONDERSCHEID TUSSEN FEIT EN FICTIE, WAAR EN ONWAAR, NIET LANGER BESTAAT…
Toen Donald Trump in 2016 werd verkozen tot president van de VS, verzestienvoudigden de verkoopcijfers van Arendt ‘The origins of Totalitarianism (1951)

Bron: Internationale school voor wijsbegeerte  ISVW – Internationale School voor Wijsbegeerte

Aantal keer bekeken

1441