Er zijn twee periodes in je leven waarin je niet mag gokken. Als je geld hebt en als je géén geld hebt…

Auteur: 

  • onbekend
EDDIS
15/10/08

Eenmaal gelukkig, altijd in topvorm

Niet roken, evenwichtig eten, aan sport doen, regelmatig naar een arts gaan… is goed, maar gelukkig zijn, is beter! Indien u gehecht bent aan uw gezondheid, begin dan maar met het leven door een roze bril te bekijken. Dat is tenminste het advies dat gegeven werd als besluit van een recente studie.

Mens sana in corpore sano

Wie heeft nog nooit buikpijn gehad van de angst? Of rugpijn na een stresserende dag? En omgekeerd, wie heeft nog nooit het geweldige antipijngevoel ervaren van goed nieuws? Al heel lang, weet men dat er een verband bestaat tussen psychisch en fysiek welzijn. Artsen hebben al regelmatig vastgesteld dat stress gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling of de verergering van sommige pathologieën. Men heeft bijvoorbeeld bewezen dat de kans op herhaling na een hartinfarct sterk vermindert wanneer de patiënt minder onderhevig is aan stress. De effecten van het moreel op de perceptie van pijn, op het immuunsysteem en op heel wat andere parameters wekken meer en meer interesse op bij de onderzoekers.
 

En? Gelukkig?

Een recente studie, uitgevoerd bij 10.000 Australiërs, heeft bevestigd dat er inderdaad een link is tussen gezondheid en geluk. De deelnemers aan het onderzoek die in 2001 verklaard hadden dat ze zeer gelukkig waren en globaal gezien tevreden waren met hun leven, zijn ook diegenen die in 2004 in de beste gezondheidstoestand verkeerden. Om het tevredenheidsgehalte te kunnen meten, hebben de deelnemers aan het onderzoek een aantal vragen moeten beantwoorden in de aard van "Bent u de voorbije vier weken een gelukkig mens geweest?" of "Alles bij elkaar beschouwd, in welke mate bent u tevreden over uw leven?". Zowat 63% van de deelnemers aan het onderzoek verklaarde zich meestal of altijd gelukkig te voelen. En 90% beweerde tevreden te zijn met hun leven.

 

Lacht de gezondheid u toe?

Drie jaar later, kregen dezelfde deelnemers een vragenlijst die betrekking had op hun gezondheid. De eerste vraag ging over hun algemene gezondheidstoestand: "Globaal gezien, zou u uw gezondheid uitstekend, zeer goed, goed, zwak of slecht noemen?" De tweede vraag evalueerde de gevolgen voor het dagelijkse leven van eventuele gezondheidsproblemen: "Bent u gedurende een periode van 6 maanden of meer geconfronteerd geweest met gezondheidsproblemen of functionele handicaps, die u gehinderd hebben in uw dagelijkse activiteiten?" De deelnemers hebben ten slotte nog moeten vermelden of ze last hadden van stoornissen zoals chronische pijn of zichtproblemen, die niet kunnen verholpen worden door het dragen van een bril.
 

Rijk, gelukkig en niet ziek

Uit de vragenlijst bleek dat het aantal mensen dat beweerde een uitstekende, zeer goede of goede gezondheid te hebben, 1,6 keer talrijker was bij de groep deelnemers die drie jaar eerder verklaard hadden tevreden te zijn over hun leven. Deze resultaten zijn des te interessanter omdat ze onafhankelijk zijn van diverse andere factoren die een invloed kunnen hebben op de gezondheid, zoals de leeftijd, al dan niet roken, sportbeoefening of alcoholconsumptie. De auteurs van de studie zijn uiteindelijk tot het besluit gekomen dat het geluk, net als de economische status, kan beschouwd worden als een gezondheidsparameter. De auteurs roepen andere onderzoekers op om deze elementen nog grondiger te bestuderen, en ook om tools te ontwikkelen en te evalueren die het persoonlijke welzijnsgevoel kunnen doen toenemen. Het volstaat immers niet gelukkig te zijn om in goede gezondheid te verkeren. Men moet ook in staat zijn om het te beseffen… een kwestie van perceptie.

Aantal keer bekeken

3216