Een GEZONDE OUDER geeft VEILIGHEID door ONZEKERHEID, DWALING en MISLUKKING te accepteren als DEEL van het LEVEN… 

Auteur: 

  • André Pelgrims
EDDIS
31/12/21

Vrijdag PSYCHOLOGIE

Hoe groot is je psychologische rijkdom?

Wat maakt dat je het gevoel hebt dat je een ‘goed leven’ leidt?
Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat een goed leven bestaat uit twee hoofdingrediënten: geluk, oftewel het ervaren van veel positieve gevoelens (ook wel ‘hedonistisch welbevinden’ genoemd), en zingeven, oftewel het gevoel  dat je leven betekenis heeft (‘eudaimonia’). Amerikaanse onderzoekers hebben nu een derde component ontdekt. Ze vroegen mensen in negen landen, waaronder de VS, Duitsland, Japan, India en Angola, hun ideale leven te beschrijven. Daaruit kwam ingrediënt drie: psychologische rijkdom.

Benieuwd hoeveel psychologische rijkdom je zelf ervaart?
Geef aan of je je herkent in de volgende stellingen:

  • Ik heb al veel bijzondere ervaringen gehad in mijn leven.                JA/NEE
  • Mijn leven zou goed materiaal zijn voor een boek of film.               JA/NEE
  • Op mijn sterfbed kijk ik waarschijnlijk terug op een leven
    waarin ik veel gezien en geleerd heb.                                                   JA/NEE
  • Ik heb tot nu toe veel interessante dingen meegemaakt.                 JA/NEE
  • Door de ervaringen die ik opzoek, zoals reizen en concerten
    bezoeken, ervaar ik vak allerlei verschillende emoties.                     JA/NEE
  • Ik vind mijn leven niet vaak saai.                                                            JA/NEE
  • Ik kan me de laatste keer dat ik iets nieuws heb
    gedaan of ervaren, nog herinneren.                                                      JA/NEE

Meestal ‘ja’ geantwoord? Goed nieuws: dat is een indicatie dat je hoog scoort op psychologische rijkdom. Dat wil zeggen dat je een leven leidt waarin je verschillende, interessante ervaringen opdoet. Die ervaringen hoeven niet per se leuk te zijn, maar  kunnen je leven wel in een ander perspectief zetten en zo bijdragen aan je ontwikkeling; je wordt er dus ‘wijzer’ van. Zo scoorden studenten die een semester in het buitenland hadden gestudeerd gemiddeld hoger op psychologische rijkdom dan degene die thuis waren gebleven.

Volgens de onderzoekers gaat het aan de ene kant om ervaringen die je bewust kunt opzoeken, bijvoorbeeld door te reizen of naar een concert of escape-room te gaan. Mensen die nieuwsgierig zijn en openstaan voor nieuwe ervaringen, scoren dan ook gemiddeld iets hoger. Maar aan de andere kant kunnen ook (nare) levenservaringen die je overkomen, zoals een scheiding, je psychologisch rijker maken.

Een troost voor mensen die meestal ‘nee’ antwoordden: uit het onderzoek blijkt dat ook dat psychologische rijkdom, naast geluk en zingeving, een van de drie mogelijke ingrediënten is van een goed leven, maar geen voorwaarden ervoor. De meeste mensen ervaren ze alle drie in meer of mindere mate -  en als ze er één moeten kiezen, verkiest maar ongeveer een op tien mensen een psychologische rijk leven boven een gelukkig of betekenisvol. (SD) -Psychologie magazine 01/2022

Aantal keer bekeken

3746