SAMEN KOMEN is een BEGIN
SAMEN BLIJVEN is een PROCES
SAMEN WERKEN is SUCCES

Auteur: 

  • Eddy
EDDIS
31/01/23

Masterclass Adviseur familievermogens – deel 2

Vorige week donderdag 26/01 was deel 2 van de opleiding “Masterclass Adviseur Familievermogens”.
Sprekers van dienst waren Prof. Dr. Anneleen Michiels – UHasselt én Peter Vandeput – partner Vanhavermaet.

Wist u dat tussen 2011 en 2020 zo’n 3.368 wetenschappelijke artikels rond familiebedrijven werden gepubliceerd?
Wist u dat Prof. Dr. Anneleen Michiels heeft meegewerkt aan een uitgebreid onderzoeksrapport van het FFI – Family Firm Institute, met de titel ‘Professionalizing the Business Family’ – The five pillars of competent, committed, and sustainable ownership?  (De vijf pijlers van competent, geëngageerd en duurzaam eigenaarschap)

Nu in dit tweede deel ging het over governance, familiale governance … niet alleen als een onderdeel van het “professionaliseren van een bedrijfsfamilie”, maar ook als (hulp)middel bij het vermijden van conflicten tussen “familiale eigenaars en familiale managers” enerzijds en (belangen) conflicten tussen “actieve en passieve familiale eigenaar” anderzijds.

Familiale governance beidt héél wat voordelen voor het bedrijf. Familiebedrijven die familiale governance mechanismen hebben geïmplementeerd hebben 1) verbeterde financiële prestaties, 2) hogere groeicijfers, 3) meer commitment van niet-familiale werknemers, 4) meer kans hebben om te overleven op lange termijn en 5) hebben een dividendpolitiek die meer afgestemd is en rekening houd met toekomstige groeiopportuniteiten.

Als we spreken over “ formele governance” dan hebben we het over “Raden van bestuur, management / directie comités”, enz. Bij “familiale governance” hebben we het over een  “familie charter, aandeelhoudersovereenkomst, het familieforum”.     
Een succesvolle familieovereenkomst (charter) is veel meer dan een stuk papier het is in plaats daarvan "papier in actie"

Daarnaast biedt familiale governance ook heel wat voordelen voor de familie achter het bedrijf. Uit onderzoek blijft dat BEDRIJFSFAMILIES… 1) Een hogere mate van vertrouwen, harmonie en eenheid binnen de familie ervaren, 2) meer duidelijkheid verkrijgen over de verwachtingen van de familieleden.. enz.. enz. en hebben meer kans om een succesvolle opvolging te plannen en te doorlopen.
Bijzonder leuk om te mogen meemaken was de oefening rond de verschillende rollen die men kan hebben in het drie cirkelmodel (zie tekening) en de  “systeem dynamieken” die men dan krijgt te horen, te zien, en oprecht voelt… ook al speelde men hier slechts een rol…  Eigenbelang, (on)zekerheden, het al dan niet krijgen van (h)erkenningen, de balans van “geven en krijgen”… Ongelooflijk én vooral super boeiend allemaal.   Op naar de volgende sessie..  

Aantal keer bekeken

654