DANKBAARHEID
ELKE DAG
minstens één keer
waarop ik BEWUST
stil sta bij de dingen
die er TOE DOEN  
en de mensen
die me DIERBAAR zijn

EEN MOMENT
dat is mijn STREVEN
zo wordt
DANKBAAR zijn

een MANIER
Van LEVEN … 

Auteur: 

  • Tanja Helderman
EDDIS
10/01/23

Voor niets zijn we zo dankbaar… als voor ‘dankbaarheid’..

Bijzonder aangenaam verrast én vooral ontzettend dankbaar ben ik voor het mooie artikel in ‘Made in Limburg’ geschreven én gepubliceerd door Kurt Meers.  Dankjewel Kurt.
Dankbaar en ongelooflijk verrast… van het gegeven dat méér dan 110  spreukenliefhebbers zich - naar aanleiding van dit artikel - hebben ingeschreven. Laat mij eerlijk zijn … dit had ik helemaal niet verwacht! Dankjewel aan al die nieuwe mensen en dankjewel aan de bestaande spreukenliefhebbers die mij proficiat gewenst hebben voor dit 20 jarig jubileum!  

Elke (werk)dag een spreuk, wijsheid en zoveel meer is waar u zich voor heeft ingeschreven. Elke morgen in jullie mailbox om dan - naargelang de mogelijkheden - deze spreuken en wijsheden wekelijks te verzamelen op onze  website www.eddyclaesen.be    

Onze spreukendatabank heb ik vandaag bijgewerkt met de spreuken en wijsheden tussen 27 december 2022 en vandaag 09 januari 2023. Ze zijn nu beschikbaar voor iedereen.

Omdat er echt enkele pareltjes inzitten zou ik durven aan te raden – nu u misschien nog wat tijd heeft – ze eens te ontdekken… Echt de moeite (ook al zeg het zelf) is de spreuk en ‘het gedachte experiment’  dat als een nieuwjaarsgeschenkje is verstuurd.  Als je wat “me-time” hebt, zeker eens lezen.. Kwaad kan het alvast niet!

Aan iedereen ‘oud en nieuw’ nog een fijne werkdag en tot de volgende spreuk..    
Warme groetjes

Eddy

 

 

Als een extraatje voor de liefhebber – Paul De Blot –  Honorair Hoogleraar – Business Spiritualiteit Nyenrode. Ik heb jaren geleden de eer gehad deze mooie man te mogen ontmoeten op een uitzetting over ‘nieuw leiderschap’!
 

Een stukje …

De mens bestaat uit lichaam en ziel, legt hij uit. ‘Ook ons zakendoen, het organiseren, bestaat altijd uit twee stromen: het doen, oftewel het lichamelijke, met meetbare resultaten, en het zijn, de bezieling door onze geest, met onmeetbare resultaten. Je doet iets, je bereikt iets, Taylor, prachtig allemaal. Het probleem is alleen dat je dan geen energie krijgt. Want je energie put je uit de inspiratie, uit het zijnsniveau. Dat heeft geen doel, dat heeft alleen een ideaal: ik wil gelukkig zijn, ik wil goed zijn enzovoorts. Hier krijg je energie, hier krijg je blijdschap. Dus als je werkt vanuit je energie, dan doe je je werk met plezier. Die twee voeden elkaar, zoals onze geest ons lichaam voedt en andersom.

‘Dan krijg je het derde, dat is de interactie tussen de twee. Die is tweeledig: lichamelijk zijn we één met de kosmos. We eten van de kosmos, we rusten uit in de kosmos. De tweede bron is de mens, de relatie. De vriendschap. Dat is je geestelijke energie. Die drie, het doen, het zijn en de interactie, horen bij elkaar als yin en yang. Het is als een koorddanser: soms heb je meer van het één nodig, soms meer van het andere. Er zijn geen recepten. Het is een zoektocht.’

Die zoektocht begint altijd bij jezelf, zegt De Blot. ‘Ga in het bos lopen, ga mediteren, wat is je diepste verlangen? Ik zeg altijd: je kunt anderen nooit veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en als je dat doet, dan straal je dat zo uit, dat je vanzelf anderen verandert.’ Maar dat is niet zweverig, benadrukt hij aan het einde van het gesprek. ‘Ik zal je een voorbeeld geven: ik geef trainingen aan accountants. Dan vraag ik die mensen: waarom ben je aangesteld? Als accountant. Dan moet je een goede accountant zijn, anders vlieg je eruit. Dus het gaat om deskundig zakendoen. Maar dat kun je niet zonder bezield te zijn. Die bezieling geeft je namelijk de energie om goed te worden in je vak. Om in de avonduren te studeren. Kijk daar heb je het: bezield zakendoen.’

Op 15 dec ‘19 is Paul de Blot op 95-jarige leeftijd overleden. Tot dat moment was hij verbonden als hoogleraar business spiritualiteit aan universiteit Nijenrode. In het jaar voorafgaand aan zijn dood voerde men verschillende gesprekken met hem. Dit videoportret over “dankbaarheid” geeft een korte impressie. Video zien? Klik hier

 

Aantal keer bekeken

1655