Alle GELUKKIGE families LIJKEN op ELKAAR, elke ONGELUKKIGE FAMILIE is ONGELUKKIG op zijn EIGEN MANIER...

Auteur: 

  • Leo Tolstoy
EDDIS
02/02/23

Aldi Nord-telgen roken vredespijp na familieruzie
De families van Theo Albrecht en zijn overleden broer Berthold leggen hun jarenlange vete bij.
Zo vermijden de Aldi Nord- eigenaars dat de geschiedenis zich herhaalt. Theo Albrecht junior (73) en de nazaten van zijn broer Berthold bundelen hun eigenaarschap in één stichting, waarvan de twee familietakken een gelijk belang in handen krijgen. Zo staan de neuzen (EC: en hopelijk ook de voetjes) bij Aldi Nord, dat onder meer de Belgische Aldi-winkels beheert, weer in dezelfde richting na een jarenlange familiale strijd. De familievete begon in 2012, toen bleek dat Berthold Albrecht kort voor zijn dood zijn testament had aangepast. Hij perkte de macht in van zijn vrouw en kinderen in het bestuur van een van de drie stichtingen die Aldi controleren. Bertholds weduwe Babette trok naar de rechtbank en vocht de aanpassingen aan. Volgens haar waren de aanpassingen er gekomen onder invloed van haar schoonbroer, Theo Albrecht junior. Ze deed er nog een schepje bovenop door haar pas overleden man te omschrijven als iemand die ‘niet meer over al zijn geestelijke vermogens beschikte’. ‘Hij was zwaar alcoholverslaafd en had een levercirrose’, verklaarde Babette Albrecht. Zulke uitspraken waren ongezien. De familie Albrecht stond erom bekend zeer gesloten en discreet te zijn.

Babette werkte haar schoonbroer Theo Albrecht junior ook op de zenuwen door te verschijnen op society-events. Ze dook op in de Duitse versie van ‘Sterren op de dansvloer’ en gaf present op het Oktoberfest in München en het operabal van de Weense staatsopera. Ze gaf zelfs een interview aan het Duitse boulevardblad Gala. Het leverde haar in de Duitse pers de bijnaam ‘de vrolijke weduwe’ op. Niet alleen Theo keek lijdzaam toe, ook zijn moeder Cäcelie Albrecht knarsetandde. Toen ze in 2019 overleed, bleek uit haar testament de wrok voor haar schoondochter, van wie ze volgens haar zoon Berthold geen al te hoge pet ophad. Over de flamboyante levensstijl van Babette Albrecht, schreef ze: ‘We moeten Aldi Nord dienen, het eigenbelang opzijschuiven en een bescheiden en gematigd leven leiden.’ Cäcelie nam wraak op Babette door haar en haar vijf kinderen elke rol van betekenis te ontzeggen in de stichtingen die Aldi controleren. ‘Berthold zei dat hij grote twijfels had of zijn kinderen geschikt waren om het levenswerk van Theo (haar overleden man Theo Albrecht senior, de medeoprichter van Aldi, red.) voort te zetten, en Aldi Nord met respect en verantwoordelijkheid over de duizenden werknemers uit te bouwen.’ De standstill verlamde het bedrijf.

Toen Theo Albrecht enkele jaren geleden aankondigde 5 miljard euro te willen investeren in de grote vernieuwingsoperatie van Aldi, stribbelden Babette en haar kinderen tegen. Uiteindelijk kwam de vernieuwing er toch. Aldi investeerde ook 350 miljoen euro in de renovatie van zijn Belgische winkelpark. Door nu hun geschillen bij te leggen, vermijden de Albrechts dat de geschiedenis zich herhaalt.

De oprichters van de keten, Karl en Theo Albrecht senior, gingen elk hun weg na een familievete. Begin de jaren 60 beslisten ze hun bedrijf, dat ze na de Tweede Wereldoorlog hadden opgericht, op te delen in Aldi Süd en Aldi Nord. Theo ging verder met Aldi Nord, Karl met Aldi Süd. Ze raakten het niet eens over de vraag of ze wel of niet sigaretten zouden verkopen. Vandaag hebben Aldi Nord en Aldi Süd wereldwijd samen meer dan 11.000 winkels. Ze maken onderling uit wie waar actief is. Alleen in de VS zijn beide ketens actief. Wie weet zoeken Aldi Nord en Aldi Süd ook meer toenadering tot elkaar. Ze werken in Duitsland samen voor aankoop en marketing. Enkele jaren geleden stemden ze ook hun huismerken op elkaar af. Even werd gespeculeerd over een fusie, maar over die piste bleef het de voorbije jaren stil.  (bron: de Tijd 01.02.2023)

Aantal keer bekeken

778